Poprava Afghánky vyhnala ženy do ulic

Kábul - Stovka Afghánek protestovala v Kábulu proti násilí na ženách. Podle ochránců lidských práv případů brutality v posledních letech přibývá. Pohoršení naposledy vyvolala veřejná poprava 22leté Afghánky obviněné z cizoložství. Amatérsky natočené záběry její smrti vyvolaly mezinárodní pobouření a vyhnaly místní ženy do ulic metropole bojovat za svá práva.

Podle představitelů provincie Parván se o 22letou Nadžíbu hádali dva místní velitelé Talibanu. Aby si oba uchovali tvář, uspořádali soudní frašku, v níž ženu obvinili z cizoložství. Následovala pak její poprava. Policie teď pátrá po vinících. Kat zabil ženu přímo na ulici, vypálil na ni devět výstřelů, zatímco dav mužů skandoval „Bůh je veliký!“. Vše zachycuje amatérská videonahrávka. 

Osud Nadžíby pobouřil afghánské ženy, které se vydaly na protest do ulic. Demonstrantky za doprovodu hrstky mužů volaly po spravedlnosti a žádají dovést viníka před soud. „Chceme, aby afgánská vláda zatkla zločince. Ten, kdo spáchal vraždu, a ti, kteří ji nařídili, musí jít před soud. Lidé to očekávají a chtějí znát jeho výsledek,“ říká jedna z nich. 

Taliban odpovědnost za smrt ženy odmítl. „Obvinění… mudžáhidů, s nímž přišli někteří úředníci vlády v Kábulu, je naprosto lživé a nepodložené,“ píše se v komuniké.

Pohoršení vyjádřila americká ambasáda v Kábulu a označila čin za chladnokrevnou vraždu. O tom, že se situace v Afghánistánu obrací k horšímu, svědčí i statistiky organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Podle nich bylo nějaké formě násilí vystaveno devět z deseti afghánských žen.

Poprava Afghánky vyhnala ženy do ulic (zdroj: ČT24)