Pozorovatelé OSN: Za masakr v Trímse může syrské letectvo

Hamá (Sýrie) – Pozorovatelé OSN obvinili z masakru ve vesnici Trímsa syrské vojenské letectvo. Včera tady zemřelo nejméně 220 civilistů a další stovky utrpěly zranění během bojů mezi povstaleckými jednotkami a armádou. Mezi oběťmi čtvrtečního masakru v syrské obci Trímsa jsou podle opozice desítky povstalců. Zatím se podařilo identifikovat asi stovku mrtvých. Opozice žádá, aby Rada bezpečnosti OSN odpověděla na nejnovější masakr sankční rezolucí proti režimu prezidenta Bašára Asada. Sám Damašek připsal vraždění teroristům. Nepokoje v Sýrii si doposud podle opozičních skupin vyžádaly přes sedmnáct tisíc životů, většinou civilistů.

„Situace v provincii Hamá je nadále značně nestabilní a nepředvídatelná. Jednotky syrského vojenského letectva se nadále ve velkém zaměřují na osídlené oblasti severně od města Hamá,“ uvádí pozorovatelé OSN ve své zprávě. Nikdo z pozorovatelské mise se ovšem přímo na místo masakru nedostal.

Podle členů pozorovatelské mise OSN syrská armáda zapojila do boje vrtulníky Mi-8 a Mi-24, jež oblast ostřelovaly. Velitel mise Robert Mood dnes řekl, že jsou jeho pracovníci připravení situaci v Trímse ověřit v případě, že tam obě bojující strany vyhlásí příměří.

Opoziční aktivisté s odvoláním na svědky sdělili, že se krveprolití událo ve vesnici Trímsa, která se dostala pod palbu tanků, helikoptér a dělostřelby vládních jednotek. Později prý do vesnice vnikly milice, které řadu lidí popravily ranou do hlavy. Většinu obětí prý tvoří civilisté. „Zdá se, že alávitští ozbrojenci z okolních vesnic přepadli (obec) Trímsa, poté se z ní stáhli povstalečtí obránci, a začali zabíjet obyvatele… Vypadá to, že každá rodina v obci o někoho přišla. Máme jména mužů, žen a dětí z bezpočtu rodin,“ sdělil člen syrské opozice.

V místní mešitě se zatím podařilo shromáždit těla asi 150 obětí. Celkový počet mrtvých mohl přesáhnout 250. Syrská státní televize ze spáchání masakru nařkla „ozbrojené teroristické skupiny“ a sdělila, že v bojích přišla o život trojice vojáků. Tvrzení syrské vlády ani povstalců se ale nedá ověřit, protože syrské úřady brání v práci nezávislým novinářům. 

Zprávy o masakru vyvolaly v Sýrii vlnu protestů. V Damašku se demonstranti sešli s transparenty, které slibovaly, že Trímsa bude pomstěná a prezidenta Assada označovaly za zrádce.

Čína tragédii v Trímse ostře odsoudila. Spojené státy ji označily za noční můru. Moskva v reakci vyzvala zvláštního vyslance OSN a Ligy arabských států Koffiho Annana, aby se při vyjednávání o příměří zaměřil i na syrskou opozici. 

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyjádřila nad událostí „rozhořčení“ a vyzvala RB OSN, aby dala najevo Damašku, že to bude mít následky. Clintonová vyzvala k okamžitému příměří. Vraždění odsoudila ostře také Evropská unie. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová dala najevo, že je „hluboce šokována informací o brutálním masakru“.

Annana násilí v Trímse šokovalo, sejde se s Lavrovem

Moskva chce, aby zvláštní zmocněnec Kofi Annan pracoval aktivněji se syrskou opozicí. Annana v pondělí přijme ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle Annanových spolupracovníků by s Annanem mohl hovořit také prezident Vladimir Putin.

Šéf pozorovatelů Robert Mood řekl, že jeho skupina je připravena prověřit situaci v Trímse. Podmínkou podle něj je ale to, že nastane příměří. "Mise byla pro neudržitelnou míru násilí pozastavena, ale pozorovatelé jsou stále v jednotlivých provinciích. Mohou sledovat, co se
děje, a jsou v kontaktu s lidmi v terénu," řekl Mood.

Kofi Annan
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP

Syrská opozice tlačí na Radu bezpečnosti OSN, aby kvůli Trímse přijala sankční rezoluci. Rezoluce má být postavená na článku VII charty OSN, který umožňuje postih za neplnění včetně použití síly. Syrská větev Muslimského bratrstva odpovědnost za vraždění v Hamá připsala Annanovi, ale také Asadovým spojencům Íránu a Rusku.
   
Opozice varuje před dalším vražděním a kritizuje státy „předstírající, že jsou nositeli civilizace, a mlčící při pohledu na krev Syřanů“. Tyto státy podle ní ponechávají Asadovi coby „příšeře odvázané ze řetězu“ prostor k dalším vraždám.

Přehled větších masakrů v zemi od zahájení povstání loni v březnu
     
22. dubna 2011 - Vládní ozbrojené síly zabily podle opozice v jihosyrském městě Dará a v Damašku pouhý měsíc po zahájení protivládního povstání na 72 protestujících.
   
3.-6. června 2011 - Při střetu bezpečnostních oddílů se „skupinami ozbrojenců“ ve městě Džisr aš-Šughúr na severozápadě země bylo údajně zabito 120 vládních policistů i vojáků. Opozice tvrdila, že policisty a vojáky zastřelili příslušníci armády - důvodem prý bylo odmítnutí zabitých střílet na civilisty. Vládní jednotky dobyly s pomocí tanků, dělostřelectva a vrtulníků po tvrdé ofenzivě město zpět 12. června (podle vlády město tři měsíce ovládali protivládní demonstranti).
   
19.-20. prosince 2011 - V obcích v oblasti Džabal az-Závíja, ležící severně od Damašku, bylo zabito na 70 armádních dezertérů, podle některých údajů bylo mrtvých přes 110.
   
3. února 2012 - Armádní jednotky bombardovaly několik čtvrtí ve městě Homs, kde bylo zabito až 200 lidí (podle pozdějších údajů bylo asi 55 mrtvých). Vláda popřela, že by masakr byl jejím dílem, a obvinila z něj ozbrojené skupiny podporující opozici.
   
12. března 2012 - Ve městě Homs bylo zmasakrováno 45 lidí, hlavně žen a dětí. Podle opozice je zabily provládní milice šabíha, podle vlády to provedly „ozbrojené teroristické gangy“.
   
3. dubna 2012 - Při útoku vládních sil na vesnici Taftanáz v provincii Idlib bylo podle BBC zabito 57 lidí.
   
25. května 2012 - Masakr ve městě Húlá na západě země: zahynulo nejméně 108 lidí, včetně 34 žen a 49 dětí. Podle opozice jej provedly vládní jednotky, syrský režim odmítl za masakr zodpovědnost a za pachatele zprvu označil teroristickou síť al-Káida. Rada bezpečnosti OSN masakr 27. května jednomyslně odsoudila a řada evropských zemí, ale i Austrálie, USA a Kanada, poté vyhostila syrské diplomaty. Podle vládní vyšetřovací komise spáchaly masakr protirežimní „ozbrojené skupiny“.
   
6. června 2012 - Podle opozice spáchali vládě loajální členové milicí šabíha masakr ve vesnici Kubajr nedaleko města Hamá ve středu země: Údajně bylo zabito až 78 lidí včetně žen a dětí. Vláda masakr popřela.
   
12. července 2012 - Ve vesnici Trímsa v provincii Hamá zahynulo při masakru podle tamních opozičníků přes 220 lidí.