Nejvyšší generál KLDR opouští funkce, prý kvůli nemoci

Soul - Šéf severokorejské armády Ri Jong-ho opouští všechny své funkce ve vedení KLDR. Jde přitom o jednoho z lidí z okruhu blízkých spolupracovníků současného severokorejského vůdce Kim Čong-una. Důvodem jsou prý zdravotní problémy, spekuluje se ale rovněž o vnitrostátním boji o moc. Kdo vlivnou funkci získá, se zatím neví.

O tom, že generál opustí všechny své funkce, bylo rozhodnuto během zasedání jednoho z orgánů vedení tamní komunistické strany. Důvodem tohoto kroku je podle oficiální tiskové agentury stalinistického režimu blíže neupřesněné onemocnění. Generál měl čelné funkce nejen v rámci ozbrojených sborů, ale i politického vedení země. V čele armády byl od roku 2009.

Snaží se nový vůdce KLDR ukázat světu umírněnější tvář?

Podle pozorovatelů ovšem bude tou pravou diagnózou spíš vnitrostátní boj o moc nebo změna kurzu. „Touhle změnou se možná Kim Čong-un snaží světu ukázat umírněnější obraz země,“ prohlásil profesor severokorejských studií na Donggukské univeriztě Kim Čong-hjun.

Mezinárodní společenství se obává, že Severní Korea sužovaná vážnými hospodářskými problémy usiluje o získání jaderných zbraní. Loni v prosinci zemřel Kim Čong-il, syn zakladatele země Kim Ir-sena. Do čela režimu se po něm postavil jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

  • Ri Jong-ho (vpravo) doprovází pohřební vůz vezoucí rakev zesnulého vůdce Kim Čong-ila (prosinec 2011) zdroj: ČT24
  • Nejvyšší generál severokorejské armády Ri Yong Ho (vlevo) zdroj: ČT24

Jaderné zbraně chce Pchjongjang „proti hrozbě z USA“

Ri Jong-ho byl považován za jednu z klíčových postav, které mladého nástupce Kim Čong-ila podpořily během procesu předávání moci. V poslední době Kim Čong-una pravidelně provázel při návštěvách vojenských základen. Podle jednoho analytika, kterého v souvislosti s odchodem generála z funkcí dnes cituje agentura AP, lze důvod odstoupení spíše než v nemoci hledat ve snaze mladého vůdce dát vládě poděděné po otci vlastní nasměrování. Zatím není jasné, kdo generála v severokorejském vedení nahradí.

KLDR minulý měsíc kritizovala společné vojenské manévry Spojených států a Jižní Koreje, které se konaly poblíž sporné hranice mezi oběma Korejemi. Vyjádřila se také pro nové posílení jaderného odstrašení. Pchjongjang tvrdí, že jaderné zbraně potřebuje kvůli nukleární hrozbě ze Spojených států, ale že si v zásadě přeje se jich vzdát v rámci mezinárodní dohody. Jenže šestistranná jednání o severokorejském jaderném programu jsou od prosince 2008 ve slepé uličce.