Uprchlý syrský generál a bývalý Asadův přítel je ve Francii

Paříž - Syrský generál Manaf Tlas, bývalý přítel a spojenec prezidenta Bašára Asada, je ve Francii, potvrdil francouzský prezident François Hollande. Tlas z Damašku uprchl minulý týden. Úředníci až doteď jeho přítomnost v zemi nepotvrdili. Tlas veřejně nevystupoval. „Byli jsme informováni o situaci. Tlas je tady,“ řekl Hollande na tiskové konferenci se svým tuniským protějškem Moncefem Marzoukím. Informovala o tom agentura Reuters.

Irácká vláda mezitím vyzvala všechny občany, kteří uprchli do sousední Sýrie v posledních letech, aby se vrátili domů kvůli neustále se stupňujícímu násilí v zemi. Ministři jsou znepokojeni „rostoucím počtem případů vražd a násilí na Iráčanech žijících v Sýrii“, řekl mluvčí kabinetu Alí al-Dabbagh.

Žádost přišla poté, co byli v Damašku zabiti dva iráčtí novináři. V lednu byly podle odhadů OSN v Sýrii miliony iráckých uprchlíků v Sýrii. Dabbagh uvedl číslo 200 tisíc. Vyzval zároveň jak syrskou vládu, tak i opoziční síly, aby upustily od násilí páchaném na Iráčanech. Podle něj totiž nejsou „součástí konfliktu“, píše BBC.

Uprchlíci na hranicích se Sýrií
Zdroj: ČT24/ISIFA