Ve Francii končí po 68 letech večerník France Soir

Paříž - Tradiční francouzský večerník France Soir definitivně zanikl. List přes půl století patřil k nejznámějším francouzským periodikům. Kvůli finančním potížím loni přestal jako první v zemi vycházet v tištěné podobě a snažil se přežít na internetu. Soud ale kvůli jeho dluhům rozhodl o konečné likvidaci. Deník nenašel nového investora, jeho zbylý majetek bude rozprodán.

Zadlužený deník založený v roce 1944 nenašel nového vhodného investora a končí. Jeho zbylý majetek je na prodej. „Tento konec je žalostný. O likvidaci se rozhodlo za deset vteřin bez jakéhokoli vysvětlení. France Soir umírá ve lhostejnosti. Je to pohroma pro pluralitu tisku,“ řekl člen vedení listu Stéphane Paturey. 

Odborová organizace zaniklého deníku kritizuje ruského investora, který v minulých letech sliboval záchranu, ale i francouzskou vládu, která tradičně dotuje tisk. „Ticho vlády v tomto případu je nepřípustné,“ uvedli odboráři. 

V posledních letech měl deník stále větší finanční problémy, až se dostal na pokraj zániku v roce 2009. Tehdy se do jeho záchrany zapojil naturalizovaný Francouz ruského původu Alexandr Pugačov. Ten investoval do francouzského listu desítky milionů eur a přijal velkorysý plán jeho obnovy. Přitáhl zkušené novináře a uskutečnil několikatýdenní reklamní kampaň. Hospodaření i tak skončilo ztrátou a Pugačov postupně přestal list financovat. 

France Soir zaměstnával v 60. letech minulého století na 400 novinářů a vycházel v milionech výtisků denně. V listopadu 1970 jeho denní náklad vystoupal na rekordních více než 2,2 milionu výtisků vydání k úmrtí generála Charlese de Gaulla.