KLDR má „první soudružku“ - mladý Kim je pod čepcem

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un je ženatý. S odvoláním na severokorejskou státní televizi to uvedly jihokorejské úřady, které dění u severního souseda soustavně mapují. Nevěsta je pravděpodobně touž ženou, se kterou se nechal vůdce KLDR v posledních týdnech vídat na veřejnosti.

Jedná se vůbec o první případ, kdy severokorejská státní media informovala o rodinném stavu vůdce KLDR. Záběry „první soudružky“ Severní Koreje v souvislosti s oznámením sňatku ovšem televize neodvysílala; pouze konstatovala, že mladý vůdce KLDR navštívil společně s manželkou Ri Sol-ču ceremoniál při otevření zábavního parku.

Dnešní oznámení přichází po čtrnáctidenních spekulacích o tajemné ženě, která se v posledních týdnech objevuje po Kimově boku. Podle dřívějších informací jihokorejské rozvědky se mělo jednat o severokorejskou zpěvačku Hjon Song-wol, se kterou Kim před lety chodil, jeho otec to ale poté zastavil. Nyní měla být údajně dokonce vdaná. Média KLDR o její totožnosti ovšem nikdy neinformovala.

Analytici měli ovšem již od počátku za to, že jde o Kimovu manželku, která teprve čeká na oficiální představení lidu. Podle dnešních informací BBC jsou paní Ri a záhadná žena vystupující po Kimově boku považovány za tutéž osobu. Nebylo ale zatím potvrzeno, zda jde zároveň o stejnojmennou severokorejskou zpěvačku.

Washington přeje vše nejlepší

Spojené státy přejí severokorejskému prvnímu páru vše nejlepší, jak to přejí každým novomanželům, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. „Nemyslím si, že jsme byli pozváni na svatbu,“ uvedla k možnému termínu svatby mluvčí, jejíž země neudržuje s komunistickou KLDR diplomatické vztahy.

Kim se ujal vlády po smrti svého otce Kim Čong-ila. Jako vůdce jedné z nejizolovanějších zemí světa byl oficiálně potvrzen v dubnu. O jeho soukromém životě se ale příliš neví.