Termiti jako sebevražední atentátníci chrání svůj druh

Washington/Praha – Termiti druhu Neocapritermes taracua mají zvláštní obrannou techniku proti konkurenčním druhům. Termití dělníci jsou jako časované bomby. Když někdo ohrožuje bezpečí jejich kolonie, vybouchnou jako sebevražední atentátníci. Mají totiž na těle zvláštní kapsy, ve které je nálož toxické lepivé tekutiny, která se po výbuchu rozprskne a zahubí nepřátele. Přišli na to čeští, belgičtí a japonští vědci, píše o tom časopis Science.

Experti u jednoho z termitích druhů deštného lesa v jihoamerické Francouzské Guyaně vypozorovali zvláštní modré struktury na tělech dělníků. Ty přitom slouží jako časované bomby. 

Na podráždění reagovali termití dělníci sebevražedným výbuchem. Následující výzkum ukázal, že jde o jedinečnou obrannou strategii dělníků, kterou využívají k obraně před konkurenty z řad ostatních druhů hlínožravých termitů. 

V kapse přímo na těle mají tito termiti nálož modrých „krystalů“ bílkovinného původu a výměšků slinných žláz dělníků. Když kapsa exploduje, rozprskne se do okolí lepivá toxická tekutina, která zabíjí konkurenční druhy. Tuto schopnost přitom vědci vypozorovali především u starých termitů, kteří už nejsou schopni sloužit jako dělníci, kteří obstarávají potravu.

Vědci zjistili, že se „modří termiti“ chovají obzvlášť agresivně při napadení konkurenčními termity druhu Labiotermes labralis. Napadení termiti protivníka nejdřív pokoušou, načež následuje sebevražedná exploze. 

Na studii se podíleli biologové a chemici z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV ČR), Karlovy Univerzity a Masarykovy univerzity. Podle ústavu na počátku výzkumu stálo pozorování kolegů Jana Šobotníka a Thomase Bourguignona v jihoamerické Francouzské Guyaně.