Putin chystá vlastní VDNCh, i miniaturní Rus ale bude širá

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin chystá projekt obdobný stalinskému VDNCh, čili areálu výstaviště úspěchů sovětského hospodářství. Do roku 2018 má na jižním okraji Moskvy vyrůst rozlehlý park miniatur, který bude turistům i obyvatelům země prezentovat ruskou kulturu, tradice a význačné architektonické památky, to vše ve zmenšeném měřítku. I malé Rusko ovšem nebude nejmenší a má pojmout plochu kolem 500 hektarů.

„Jde o celonárodní projekt v plném slova smyslu. Na ploše takzvaného muzejního parku Rossija budou expozice všech regionů země,“ uvedl Vladimir Putin na zasedání Ruské zeměpisné společnosti. „Bude možné se zde seznámit s jejich přírodou, tradicemi, kulturním dědictvím, zhlédnout zmenšené kopie unikátních architektonických památek,“ dodal prezident.

Park velký jako Máchovo jezero bude kopírovat ruské hranice

Autorem nápadu je gubernátor moskevské oblasti Sergej Šojgu a jeho realizace vyjde podle předpokládaných nákladů na 50 miliard rublů (asi 32 miliard Kč). Podle hospodářského listu Vedomosti tak bude „Minirusko“ stát jako nejnovější atomová ponorka Jurij Dolgorukij, anebo 500 kilometrů čínské dálnice, či více než polovinu nákladů na vyslání amerického robotického vozítka Curiosity na Mars.

Park má svými obrysy kopírovat ruské hranice, čili 17 milionů kilometrů čtverečních se má vtěsnat na plochu přibližně 300 hektarů (což v českých podmínkách odpovídá například rozloze Kunratického lesa nebo Máchova jezera. Na dalších 700 hektarech v sousedství se budou nalézat zábavné atrakce, včetně safari. Úřady si slibují, že „Minirusko“ se stane hlavní atrakcí země a každoročně přiláká na deset milionů turistů, čtyřnásobek návštěvníků petrohradské Ermitáže či desetinásobek návštěvníků Kremlu.

  • Kreml zdroj: ČT24
  • Zimní palác autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24

Podle politologů si Putin připravuje půdu pro druhé období

Pozemky už slíbil darovat oligarcha Vasilij Anisimov, který v okolí letiště Domodědovo vlastní asi 20 000 hektarů půdy. Stát přispěje 15 miliardami, zbytek mají uhradit regiony. Soutěž na projekt by mohla být vyhlášena počátkem října a Šojgu už poprosil Putina, aby výběrové komisi předsedal.  

Park, ležící asi 30 kilometrů od moskevské okružní dálnice, se má otvírat v roce 2018, podle uštěpačných komentátorů nejspíš k dalšímu znovuzvolení staronového prezidenta. Prý „Putinovo Minirusko“ má být obdobou jiné přehlídky úspěchů, moskevského výstaviště VDNCh z dob komunistického diktátora Josifa Stalina. Politologové zase předpokládají, že jde o Putinovo gesto vůči gubernátorovi, který se těžko smiřuje s podstoupením části svého regionu ve prospěch rozšíření Moskvy. Tento ještě dražší projekt premiéra Dmitrije Medvěděva však Putinův souhlas dosud nezískal.

Obdobné miniparky jako „Minirusko“ existují už například ve Francii, Španělsku nebo Číně, Brusel má „Minievropu“ a Mariánské Lázně park Boheminium.