Atentátník z Wisconsinu se zastřelil sám

Washington – Wade Michael Page, který v neděli v sikhském chrámu u města Milwaukee v americkém státě Wisconsin zastřelil šest lidí, se sám zabil poté, co byl postřelen policií. Uvedl to Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Dosud se přitom mělo za to, že čtyřicetiletého atentátníka po útoku u chrámu zastřelil policista.

Představitelka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Teresa Carlsonová oznámila, že Page se střelil do hlavy poté, co ho policista střelil do břicha. Vyšetřovatelé zatím ale stále jasně neurčili motiv střelby v sikhském chrámu v Oak Creek, která si vyžádala sedm mrtvých včetně útočníka. Střelba otřásla americkou sikhskou komunitou, která má 300 000 až 500 000 členů. Page propustili v roce 1998 z armády po zhruba šestileté službě kvůli jeho problémům s alkoholem. FBI jej nikdy nevyšetřovala.

Vyšetřovatelé nyní vyslýchají desítky lidí, kteří Page znali. V minulosti se angažoval v rasistických a neonacistických skupinách. Kdyby se prokázalo, že byl motivován takovou ideologií, mohlo by to vést policii ke spolupachatelům. Bývalá Pageova 31letá partnerka Misty Cooková byla nyní zatčena kvůli ilegálnímu držení střelné zbraně. Podle FBI to ale s nedělní střelbou nijak nesouvisí.

Sikhismus vznikl počátkem 16. století v indickém Paňdžábu. Hlásí se k němu na 30 milionů lidí, z nichž asi tři čtvrtiny žijí právě v Paňdžábu. I když tvoří jen asi dvě procenta obyvatel Indie, hrají tu značnou úlohu, když zastávají výzmamné pozice například v armádě a obchodu. Sikhové si nesmějí stříhat vousy a vlasy, které si zavazují do turbanu. Podle některých názorů si mohl Page splést sikhy s muslimy.

Americký prezident Barack Obama dnes telefonoval indickému premiérovi Manmóhanu Singhovi a vyjádřil mu soustrast s úmrtím zabitých sikhů. „Oba zdůraznili oddanost toleranci a náboženské svobodě. Prezident opět ocenil významný přínos sikhů Spojeným státům,“ řekl Obamův mluvčí. Indický premiér je sám sikh.