Curiosity se zvědavě rozhlédlo kolem dokola

Pasadena (USA) – Americké robotické vozítko Curiosity poslalo z Marsu na Zemi první 360stupňový barevný záběr svého okolí. Ukazuje panorama Galeova kráteru, kde tunový stroj se šesti koly přistál. Vědci z americké NASA se teď chtějí zaměřit na šedivé fleky na záběrech, které pravděpodobně způsobily raketové motory při klesání k povrchu Marsu. Asi za dva týdny by se Curiosity mohlo vydat k jednomu z hlavních cílů. Planetu bude zkoumat nejméně dva roky.

Jak upřesnila geoložka Dawn Y. Sumnerová, místo vybrali kvůli pahorkům tvořeným skalnatými vrstvami. Tyto vrstvy zaznamenaly historii Galeova kráteru a jsou jedním z důvodů, proč byl pro studium vybrán právě on. Vědci chtějí především najít důkazy pro to, zda na planetě nejvíce se podobající Zemi kdy byly nebo jsou podmínky pro existenci života.

Šlo údajně o zatím nejostřejší pohled na kráter. Panorama bylo sestaveno ze 130 miniaturních záběrů pořízených nově zaktivovanými navigačními přístroji, zatímco vědci čekali, než se nahrají obrázky s vyšším rozlišením. Mozaika zachycuje rozlehlý prostor v barvě rzi posetý oblázky, který se jedním směrem táhne k okraji kráteru a druhým ke skalnaté hoře zvané Mount Sharp, která se uprostřed Galeova kráteru vypíná do výše kolem
5 000 metrů a kam by se mělo vozítko během své mise dostat.

„Některá zbarvení, která tu vidíme, mají opravdu něco společného s písečnými dunami. Je tu tmavý písek, červený prach a hornatá půda žlutohnědého nebo světlého typu,“ říká k fotografii odborník z NASA Mike Malin.

Po osmiměsíční cestě vesmírem a složitém přistávacím manévru dorazilo 6. srpna americké robotické vozítko Curiosity na Mars. Dosedlo podle plánu na planině Aeolis Palus v Galeově kráteru. Čtvrtý den pobytu mají pokračovat kontroly složitých systémů vozítka. Vědci chtějí také přistoupit k aktualizaci hlavního softwaru k operacím na povrchu planety. Během této aktualizace, která potrvá čtyři dny, budou všechny další činnosti Curiosity přerušeny.