Atentátníci koordinovaně zaútočili v Afghánistánu – desítky mrtvých

Kábul – Nejméně 35 lidí zemřelo při sérii sebevražedných útoků ve městě Zarandž na jihozápadě Afghánistánu. Desítky dalších se zranily. Atentátníci si za cíl vybrali tamní tržiště. Policie několik útočníků zastřelila po výbuchu první bomby. Další teroristy zatkla už v pondělí, díky informaci o chystaném úderu.

Skoro 50 lidských životů si dnes vyžádala série útoků ve dvou různých částech Afghánistánu. Ve městě Zarandž na jihozápadě země skupina sebevražedných atentátníků zabila okolo 35 lidí a přibližně sto dalších zranila. 

Policie ve městě Zarandž tvrdí, že na útoku se podílelo až 14 atentátníků, ne všichni ale odpálili výbušniny, někteří z nich byli zatčeni nebo zabiti. Série atentátů se odehrála v centru města. Podle Abdula Karíma Barahávího, guvernéra provincie Nimrúz, v níž Zarandž leží, jsou mezi oběťmi hlavně civilisté, kteří šli na tržiště koupit jídlo na večeři během posvátného měsíce ramadánu. 

„Zrovna jsem se syny a dcerami nakupoval sladkosti, když se ozvala rána. Spadl jsem na zem. Když jsem se vzpamatoval, viděl jsem všude kolem krev,“ popsal BBC svědek útoku. 

Mapa
Zdroj: ČT24

Úřady přitom věděly, že se ve městě chystá nějaký útok, dokonce několik útočníků zatkly už včera, dnes zadržely další. I díky tomu se nepodařilo všem útočníkům odpálit bomby.

Na severu Afghánistánu se dnes oběťmi útočníka vezoucího výbušniny na motorce také stali lidé nakupující na tržišti. Podle policie je mezi mrtvými pět dětí. 

Povstalci z Talibanu v posledních týdnech v Afghánistánu stupňují své útoky. Přibývá jich s tím, jak mezinárodní jednotky předávají odpovědnost za bezpečnost země afghánské armádě a policii. NATO plánuje, že většina jeho vojáků z Afghánistánu odejde do konce roku 2014.