Nasaďte kukly a vyjděte do ulic, vybízejí Pussy Riot

Moskva - Ostatní členky ruské punkové skupiny Pussy Riot chtějí i přes probíhající proces se třemi jejich kolegyněmi pokračovat v protestech proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Prohlásily to v rozhovoru pro BBC. Rozsudek nad souzenou trojicí by měl padnout v pátek. Obžaloba pro ni žádá tři roky vězení. Trest za výtržnictví může být ale až sedmiletý.

Sedm členek Pussy Riot, jejichž kolegyně jsou kvůli koncertu v pravoslavném chrámu ve vězení, chce pokračovat v protestech proti prezidentovi Putinovi. „Pokusíme se dodržet naše zásady, svobodu slova… Uděláme to, abychom podpořily naše sestry ve vězení,“ prohlásila jedna z nich, která si přezdívá Matka. 

Další členka skupiny, jež si říká Terminátor, v rozhovoru pro BBC dodala: „Nikdo nás nemůže zastavit, nikdo nám nemůže zakázat, abychom dělaly to, co chceme. Chceme, aby Rusko bylo lepší… Doufám, že někdo ve vládě zjistí, že dělají něco velmi špatného, a zastaví to.“

„Bez nich je to pro nás těžké. Byly pro ostatní inspirací. Znamená to ale jediné – musíme být ještě silnější a odvážnější,“ říká další členka skupiny.

Ruská punk rocková skupina Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Pussy Riot jsou až dvacítka dívek v kuklách a punčocháčích, nejčastěji s kytarami v rukou. „Jsme různě staré, máme rozdílná zaměstnání. Jsou mezi námi umělkyně, novinářky, podnikatelky, vědkyně nebo politoložky. Každá z nás je osobností, vystupujeme ale anonymně, aby tím nejdůležitějším zůstala myšlenka,“ říká Matka. Jejich hlavním krédem je totiž svoboda slova. Pussy Riot chtějí v první řadě šokovat a taky inspirovat ostatní k vyjádření svých názorů. 

„Nasaďte si kukly a vyjděte do ulic. Jděte v nich do práce, do obchodu nebo do divadla. Staňte se Pussy Riot a uspořádejte svou vlastní vzpouru,“ vybízí Matka.

Rozsudek nad trojicí členek Pussy Riot má padnout v pátek, žaloba pro ně žádá tři roky vězení za to, že zahrály v pravoslavném chrámu punkovou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Trojice zatčených žen se omluvila věřícím s tím, že jejich cílem nebylo znesvětit církev, ale chtěli vyjádřit protest proti nadvládě Vladimira Putina. 

Pussy Riot chtějí v protestech proti Putinovi pokračovat (zdroj: ČT24)

Na pátek se ve 30 městech po celém světě chystají protestní akce. Protestní akce v Evropě jsou zatím nahlášeny například v Berlíně, Dublinu, Kodani, protestovat se bude i na dalších kontinentech. Akce organizátoři ohlašují na mezinárodním webu FreePussyRiot.org. 

Policie v Moskvě na Rudém náměstí zadržela muže, který v Leninově mauzoleu vystavil fotografii s vězněnými punkerkami. „Chtěl jsem potěšit tatíčka Lenina, protože vůdci tady musí být hrozně smutno,“ řekl. Dostal za to pokutu 500 rublů (asi 300 korun) a policie ho pustila domů. Píše o tom ruský server LifeNews.ru, Kreml nicméně incident popírá.