Rozhodnutí o Assangeově azylu podle Correy ještě nepadlo

Londýn - Ekvádor se rozhodl udělit azyl zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Ten se od poloviny června skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. S odvoláním na zdroje blízké ekvádorskému prezidentovi Rafaelu Correovi to uvedl britský deník The Guardian. Zprávu však vzápětí na Twitteru popřel ekvádorský prezident Rafael Correa, podle kterého rozhodnutí o azylu zatím nepadlo.

The Guardian dnes na svých internetových stránkách napsal s odvoláním na zdroje blízké Correovi, že Assangeovi azyl udělí. Correa už dříve v ekvádorské televizi řekl, že rozhodnutí o azylu padne do konce týdne. Nyní však na Twitteru informaci britského listu popřel. „Zpráva o rozhodnutí o azylu pro pana Assange je falešná. V této záležitosti ještě nepadlo žádné rozhodnutí,“ napsal.

Assange na velvyslanectví utekl poté, co britský soud nařídil jeho vydání do Švédska, kde je šéf WikiLeaks vyšetřován pro podezření ze sexuálních deliktů. Švédští vyšetřovatelé Assange zatím z ničeho neobvinili, vyšetřují ho však pro podezření ze znásilnění, které v roce 2010 vznesly dvě švédské spolupracovnice WikiLeaks.

Assange odmítl s vyšetřovateli jednat a uchýlil se do Británie, tamní soud ale letos rozhodl o jeho vyhoštění do Švédska. Než mohl být Assange vydán, uchýlil se 19. června na ekvádorské velvyslanectví a požádal tam o azyl.

Jednačtyřicetiletý Australan Assange tvrdí, že se ničeho protizákonného nedopustil. Obvinění považuje za politicky motivovanou mstu za činnost serveru WikiLeaks, který v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké armády a diplomacie. Assange také tvrdí, že mu ve Švédsku hrozí vyhoštění do USA a že by ve Spojených státech mohl být odsouzen k smrti.

Julian Assange
Zdroj: ČT24

Ekvádor Assangeovu žádost o azyl dlouho zvažoval. Correa sice patří mezi hlasité odpůrce americké politiky, ekvádorští představitelé ale zdůrazňovali, že respektují britský soudní systém, který vydání Assange do Švédska přes řadu Australanových odvolání schválil.

I v případě, že Assange ekvádorský azyl získá, není jasné, jak se mu podaří opustit velvyslanectví v Londýně. „Aby mohl pan Assange opustit Anglii, bude potřebovat zajištění volné cesty od britských úřadů,“ prohlásil ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo.

Policista před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images/ISIFA

Britská policie už dříve oznámila, že Assange útěkem na ekvádorskou ambasádu porušil podmínky své kauce a že bude zadržen, jakmile pozemek velvyslanectví opustí.