Netanjahu: Írán dělí půl roku od výroby jaderné zbraně

Jeruzalém/Teherán - Írán bude mít za šest až sedm měsíců tolik jaderného materiálu, aby mohl začít vyrábět jadernou zbraň. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Spojené státy, svého hlavního spojence, proto vyzval, aby Teheránu stanovily ostrou hranici, po jejímž překročení by Teheránu hrozila vojenská akce.

Izrael patří k zemím, které Írán podezírají z vývoje jaderné zbraně, a cítí se nejvíc ohrožen, protože Teherán neuznává právo na jeho existenci. Jeruzalém hrozí útokem na íránská jaderná zařízení. Washington ale dal již několikrát najevo, že chce nejdříve dát prostor protiíránským sankcím, aby začaly účinkovat.

Netanjahu v dnešních televizních rozhovorech s americkými médii podle webu bloomberg.com prohlásil, že Írán bude mít za šest měsíců přibližně 90 procent obohaceného uranu, který by byl třeba k výrobě jaderné bomby.

„Musíte teď před ně umístit tuto červenou čáru, než bude pozdě,“ řekl Netanjahu. Tento krok by podle něj mohl snížit pravděpodobnost izraelského útoku na íránská jaderná zařízení.  

Obohacování uranu v Íránu
Zdroj: ABEDIN TAHERKENAREH/ISIFA/EPA

Mezinárodní společenství Írán podezírá z vývoje jaderné zbraně, Teherán to ale dlouhodobě odmítá. Íránský generál Mohammad Alí Džafarí dnes varoval, že pokud Izrael zahájí vojenskou akci proti Íránu, íránské rakety zajistí, aby z Izraele „nic nezbylo“.