Zůstávám ve hře a zreformuji justici

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se rozhodl zůstat v politice, aby spoluobčany „ochránil před justiční zvůlí“. Své rozhodnutí oznámil prostřednictvím italské televize. Reagoval jím na páteční verdikt milánského soudu, který ho nepravomocně odsoudil ke čtyřem letům vězení za údajné daňové úniky.

„Cítím povinnost zůstat ve hře,“ řekl expremiér televizní stanici Canale 5. „Chci reformovat justici, abych ostatní občany ochránil před právní zvůlí,“ konstatoval a dodal, že nehodlá dopustit, aby spoluobčany stihl jeho osud.

Cítím povinnost reformovat

Berlusconi v televizi řekl, že ho soudní verdikt posílil v odhodlání „reformovat globální spravedlnost“. Rozsudek podle něj „bude mít své následky. Cítím povinnost zůstat na (politickém) poli, abych zreformoval globální spravedlnost,“ prohlásil šestasedmdesátiletý politik. Někteří lidé prý vůbec nepochopili, co se mu přihodilo.

Soud v Miláně v pátek vyměřil Berlusconimu čtyřletý trest vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou politik vlastní. Rozsudek soudu první instance je ovšem nepravomocný, další jednání před odvolacími soudy může podle médií trvat ještě léta. Navíc justice Berlusconimu tři ze čtyř let trestu rovnou odpustí, protože se na něj vztahuje amnestie z roku 2006.

Silvio Berlusconi
Zdroj: Andrew Medichini/AP Photo

Soudce Berlusconimu také nařídil, že nesmí tři roky vykonávat řídící funkce ve svém podniku a pět let zastávat jakékoli veřejné funkce. Musí rovněž zaplatit vysokou částku jako náhradu za nezaplacené daně. Expremiér rozsudek označil za „justiční zvůli“, která je politicky motivovaná.

Zůstávám ve hře a budu dávat góly, slíbil Berlusconi

Berlusconi ve středu prohlásil, že se v parlamentních volbách na jaře příštího roku nebude ucházet o post premiéra, nicméně ukončení politické aktivity neoznámil. „Zůstávám v jedné řadě s mladšími, jsem dál ve hře, abych dával góly,“ představil Berlusconi své politické plány. Povahu svých budoucích politických aktivit ale nijak nepřiblížil.

Verdikt milánského soudu odkázal do sféry „science fiction“ a sám sebe označil za jednoho z nejštědřejších italských daňových poplatníků. „Nejsem žádný zelenáč, prokázal jsem schopnosti dobrého podnikatele, vždyť jsem míval i 56 000 zaměstnanců,“ řekl po vyhlášení pátečního rozsudku.