Zkáza lodi Bounty - Sandy zničila i legendární plachetnici

New York – Kromě ohromných materiálních škod na pobřeží způsobila Sandy zkázu historické lodi Bounty. Replika slavné plachetnice se potopila u břehů Severní Karolíny. Jedna členka posádky drama na moři nepřežila, kapitán skončil ve vlnách a stále se pohřešuje. Zbylých 14 lidí se podařilo pobřežní stráži zachránit.

Loď vyplula minulý týden z Connecticutu a mířila na Floridu. Kvůli varování před Sandy se snažila změnit trasu plavby, ale před rychle se blížící superbouří už nebylo úniku. „Strávil jsem přestavbou té lodi celý život. Tenkrát jsme ji zachránili před jistou zkázou a vidět ji takhle odejít je doslova srdcervoucí,“ říká její majitel Robert Hansen.

Bounty se dostala do problémů v pondělí ráno. Udeřily na ni více než pětimetrové vlny a poryvy větru o rychlosti 70 kilometrů v hodině. Posádka vyslala nouzové volání a okamžitě se snažila opustit loď v záchranných člunech.

Čtrnáct lidí později zachránila pobřežní stráž a ve vrtulnících je evakuovala do bezpečí. Večer záchranáři vytáhli z vody Claudene Christianovou. Žena se záchranáři nekomunikovala a později byla prohlášena za mrtvou. Kapitána Robina Walbrigde se stále nepodařilo najít.

Loď byla replikou plachetnice, na které došlo v roce 1789 ke vzpouře. Postavili ji v roce 1962 kvůli natáčení filmu o této hitorické události. Loď se objevila se i ve filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)