Rusko odmítlo rezoluci OSN pro zklidnění situace v Sýrii

Dauhá - Syrský konflikt dál rozděluje světové mocnosti. Zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí vyzval členy Rady bezpečnosti k vydání rezoluce, která by vedla k ustanovení přechodné vlády a zvýšila naděje na konec krveprolití. To ale o chvíli později odmítlo Rusko, podle něj za násilí částečně mohou země podporující syrské povstalce. Jejich zástupci se mezitím snaží na jednání v Kataru sjednotit vedení a najít společnou řeč. Povstalci také poprvé ovládli velké ropné pole v provincii Dajr az-Zaur na východě země. Dobyli ho po třech dnech a zajali údajně čtyři desítky vojáků.

Režim prezidenta Bašára Asada už celé měsíce využívá své vzdušné dominance a bombarduje povstalecké pozice. „V Márat al-Numanu neunikla zkáze žádná čtvrť. Víc než 15 leteckých úderů, při každém šest raket. Bombardování pokračuje, 28 dní minometných, dělostřeleckých a leteckých útoků,“ popisuje situaci přímý svědek.

Konec syrského konfliktu není na dohled, razantnější postup vůči režimu prezidenta Asada, kterého Západ už nepovažuje za partnera k vyjednávání, zatím vždy blokovalo Rusko a Čína. K průlomu tak nevedlo ani káhirské setkání. „Ostatní západní a regionální země, které se ho zúčastnily, jednají jen se syrskou opozicí, a nikoli vládou. A nejenže s nimi jednají, povzbuzují je, aby dál bojovali, až do konečného vítězství,“ komentoval situaci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii se až pětkrát použily chemické zbraně. Vyplývá to ze zprávy, kterou inspektoři OSN předali v prosinci 2013 v New Yorku generálnímu tajemníku Pan Ki-munovi.
Zdroj: Sipa Press/ISIFA

Brahímí: Existuje pouze politické řešení

Zvláštní zmocněnec OSN vyzval k přijetí deklarace Rady bezpečnosti, čímž by se dohody ze Ženevy staly závaznými. „Prolévání krve, nevinné krve, žádnou stranu k vítězství nedovede. Vojenské řešení syrské krize neexistuje. Jediné, k čemu může dojít, je politické řešení a proces, na kterém se všichni shodnou, jinak je syrská budoucnost katastrofální a krize se rozlije za hranice,“ řekl Brahímí.

Ženevské dohody týkající se Sýrie ovšem neříkají, jakou roli by po vzniku přechodné vlády hrál současný prezident a ruský spojenec Asad. Diplomatický rozkol tak trvá dál a konflikt si za víc než rok a půl podle OSN vyžádal na 36 tisíc obětí.

Rusko: Za násilí v Sýrii můžou i země, které podporují rebely (zdroj: ČT24)