Soud rozplétá kauzu Vatileaks, jednání odročil na sobotu

Vatikán – Aféra kolem úniku důvěrných dokumentů je znovu před vatikánským soudem. Ten začal zkoumat, jakou roli měl v kauze Vatileaks počítačový expert Claudio Sciarpelletti. Obžaloba jej považuje za spolupachatele krádeží, za něž byl už tento měsíc k 18 měsícům vězení odsouzen komorník papeže Benedikta XVI. Paolo Gabriele. Sciarpelletti by mohl vyváznout s kratším trestem nebo pokutou. První přelíčení začalo ráno a skončilo po vystoupení obhajoby i obžaloby krátce po poledni, kdy soudce další jednání odročil na sobotu, kdy by mohl padnout rozsudek.

Sciarpelletiho obhájce se během svého dnešního vystoupení snažil zdůraznit, že Sciarpelletti a Gabriele nebyli nijak blízcí přátelé. Kromě toho v soudní síni zazněla také informace o tom, že Gabriele během dlouhých let v postavení papežova blízkého služebníka odmítal kohokoli pouštět ke svému počítači. Technici jeho PC, kde se nakonec některé z dokumentů v elektronické podobě našly, neviděli asi šest let.

Aféra Vatileaks je pro Vatikán nadmíru nepříjemná, protože v médiích ukazuje katolickou církev v nelichotivém světle. Dokumenty, jež Gabriele z papežovy rezidence odcizil, vypovídají například o ostrých osobních sporech některých hodnostářů či o nevybíravých způsobech boje o moc a postup v církevní hierarchii.

Osmačtyřicetiletý Sciarpelleti je zaměstnancem Vatikánu a známým odsouzeného papežova komorníka. Obžaloba jej viní z napomáhání krádeži, za hlavního vykonavatele zločinu ale považuje Gabrieleho. Sciarpelleti byl zatčen letos v květnu dva dny poté, co ve vatikánské cele skončil Gabriele. Našly se u něj písemnosti, jež ho s únikem dokumentů spojují. Vyšetřovatelé nicméně už od začátku naznačují, že role počítačového experta Sciarpellettiho byla spíše marginální, proto od soudu odejde nanejvýš s trestem ročního vězení. Podle některých komentátorů by ale mohl vyváznout jen s pokutou nebo kratším trestem. Soudní projednávání by navíc mohlo být velmi krátké.

Soud má kromě samotného Sciarpelletiho a Gabrieleho vyslechnout pouze čtyři svědky: velitele papežovy ochranky Domenica Gianiho, jeho kolegu Gianlucu Broccolettiho, majora Švýcarské gardy Williama Klotera a biskupa Carla Mariu Polvaniho, pro něhož obžalovaný pracoval.