Za ostříhání vlasů dostala učitelka podmínku

Luxor (Egypt) – Půlroční podmínku dostala egyptská učitelka za to, že ostříhala dvěma žačkám vlasy, když si je nechtěly zahalit šátkem. Musí navíc zaplatit pokutu. Obhájce verdikt považuje za nepřiměřeně přísný a řekl, že se jeho klientka odvolá.

Učitelka Imán abú Bakarová patří k ultrakonzervativním muslimům. Nosí nikáb, takže z obličeje jsou jí vidět pouze oči. Dívky ve své třídě požádala, aby chodily do školy se zahalenou hlavou. Když ji neposlechly, poslala děvčata na hanbu, dívky musely dvě hodiny držet ruce nad hlavou. Když se ani poté nechtěly zahalit, za podpory ostatních žáků ve třídě vytáhla učitelka nůžky a ustřihla jim vlasy. 

Učitelka se bránila tím, že prý neustřihla víc než dva centimetry vlasů. Otec jedné z dívek si i tak stěžoval u guvernéra provincie. 

Korán stanovuje pro muslimy pravidla zahalování. A to jak pro ženy, tak pro muže. V zásadě by neměli nosit oblečení, které zdůrazňuje tvar jejich těla a které poutá pozornost u opačného pohlaví. Pro ženy to znamená zahalit části těla, které je dělají atraktivními. Podle Proroka by žena neměla na veřejnosti ukazovat ze svého těla nic kromě obličeje a rukou. V různých muslimských zemích jsou ale pravidla zahalování různě přísná. Zahalují se hlavně vlasy.