Gratulace, a teď do práce - svět komentuje Obamovo vítězství

Washington - Spojené státy mají staronového prezidenta. Zatímco jedni znovuzvolení Baracka Obamy oslavují, jiní z něho zas tak nadšení nejsou. Volbu amerického prezidenta komentuje i zahraniční tisk. Podle novinářů je pro Obamu znovuzvolení úspěchem, teď by se měl ale rychle pustit do práce a řešit řadu problémů, které tíží Spojené státy. Premiér Petr Nečas věří, že se podaří navázat na dobré vztahy mezi českou vládou a americkou administrativou.

Přání premiéra Petra Nečase: „Sdílíme stejné hodnoty, jako je svoboda a demokracie. Přeji mu mnoho sil do dalšího funkčního období.“ 

Prezident Václav Klaus: „I když je známo, že mé srdce spíše bije na straně pravé než na straně levé, tak bych rád pogratuloval prezidentu Obamovi.“

Ruský prezident Vladimir Putin Obamovo vítězství přivítal a doufá, že bude mít pozitivní vliv na vztahy obou zemí. „Jsme připraveni na základě vzájemné rovnosti, vzájemného zisku a vzájemného respektu jít tak daleko, jak bude ochotná americká administrativa,“ přidal se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Britský ministerský předseda David Cameron oznámil na Twitteru: „Vřelé gratulace mému příteli Baracku Obamovi. Očekávám pokračování naší spolupráce.“ 

Znovuzvolenému americkému prezidentovi poblahopřála i německá kancléřka Angela Merkelová. „Těším se na to, že budeme moci pokračovat (ve vzájemné spolupráci) a bok po boku společně zvládnout důležité zahraničněpolitické i ekonomické výzvy, před nimiž jako přátelé a spojenci stojíme,“ napsala Merkelová v blahopřejném telegramu.   

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v blahopřání Obamovi píše: „Přeji si, aby v nové historické éře postoupily naše vztahy založené na konstruktivní spolupráci na novou úroveň.“

Podle miliardáře George Sorrose se znovuzvolením Obamy „otevírají dveře k citlivější politice“. „Jsem rád, že vyhrál Obama. Američtí voliči odmítli extrémistické postoje,“ řekl. Vyjádřil také naději, že republikáni budou v následujícím volebním období pro prezidenta lepšími partnery. Spolupráce demokratů a republikánu bude nutná pro to, aby Obama dokázal ozdravit americkou ekonomiku. 

Byznysmen Donald Trump naopak nadšený není, napsal na Twitteru: „Tyto volby jsou podvod a fraška. Nejsme demokracie!“ 

Sarah Palinová, guvernérka Aljašky a minulá kandidátka na viceprezidenta, říká: "Nemůžu uvěřit tomu, že většina Američanů chce, aby se prohluboval dluh naší ekonomiky. Nemůžu uvěřit tomu, že většina Američanů si myslí, že je v pořádku nenásledovat ústavu a nemít rozpočet… Je to čas zmatků."

Americký velvyslanec v Česku Norman Eisen v rozhovoru pro ČT24 o volbách uvedl: "Lidé promluvili a jak řekl prezident, je to potvrzení našich zásad samosprávy. Byla to silná deklarace víry v demokracii."

Prezident EU Herman van Rompuy komentuje na Twitteru volby lakonicky: „Jsem šťastný z vítězství Baracka Obamy.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pogratuloval Obamovi k vítězství a řekl, že strategické partnerství mezi Izraelem a USA je silnější než kdykoli předtím. Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát si od Obamova znovuzvolení slibuje ukončení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. „Doufáme, že jeho druhý mandát bude obdobím míru, stability a demokracie, během kterého se uskuteční řešení dvou států (Izraele a Palestiny) a během kterého se Izrael stáhne na hranice z roku 1967,“ prohlásil.

Radikální islamistické hnutí Taliban Obamovi doporučilo, aby se raději místo Afghánistánu věnoval problémům ve Spojených státech. USA by se podle Talibanu neměly chovat jako „světová policie“ a měly by co nejrychleji stáhnout své vojáky z Afghánistánu. Taliban pohrozil, že v útocích na americké vojáky bude dál pokračovat. Mluvčí Talibanu v Pákistánu Ahsanulláh Ahsan vzkázal muslimům, aby se z Obamova vítězství neradovali: „Nesmíme zapomenout, že to jsou nepřátelé islámu a že je naší povinností proti nim válčit.“

Němečtí komentátoři rozhodnutí amerických voličů vítají, zdůrazňují ale, že Obama nemůže dlouho slavit a musí se urychleně pustit do práce, protože jeho zemi tíží řada problémů. „Teď má Obama šanci ve druhém funkčním období napravit to, co v tom prvním zanedbal,“ píše server deníku Financial Times Deutschland. "Bude to druhé a definitivně poslední Obamovo funkční období. Je darem pro něj - stejně jako pro Ameriku a svět V prvním období znatelně pocítil, že 'naděje' sama o sobě prezidenta světové mocnosti dopředu nepoposune. Američané mu dali druhou šanci. Měl by ji využít," píše také FTD. 

„Dlouhou volební oslavu si Obama nemůže dovolit. Stojí v čele rozděleného, politicky rozhádaného státu. Obamovým nejdůležitějším úkolem po vítězství tak bude toto rozdělení odstranit. Jeho druhé funkční období nebude o nic lehčí než to první,“ předpovídá komentátor Südkurieru

Stejný názor má i server ekonomického deníku Handelsblatt v komentáři nazvaném „Gratulace - a teď do práce!“. „Staronový prezident musí rychle zapracovat na tíživých problémech. Obama se musí pustit do gigantických dluhů a svým krajanům vysvětlit, že začala doba šetření. Jeho slib, že nesáhne na peněženku nikoho jiného než bohatých, bude sotva moct dodržet,“ soudí Handelsblatt.

„Barack Obama vedl volební kampaň bez lesku, které dominovaly spíše ostré útoky na charakter jeho rivala Mitta Romneyho, než hrdost na vlastní bilanci. Jak těsný byl výsledek, ukazuje už jen to, že Obama sice získal většinu volitelů, ale - pokud vůbec - maximálně velmi těsnou většinu hlasů všech Američanů,“ píše německý zpravodajský server Spiegel Online.

Vítězství Obamy oslavují i v Keni, odkud pochází Obamova babička
Zdroj: Ben Curtis/AP Photo

Kromě ohlasů politiků se ze zvolení Obamy radují i obyčejní lidé po celém světě. Například stejnojmenné japonské město Obama uspořádalo hromadnou modlitbu na podporu slavného jmenovce. V Keni, odkud pochází Obamova rodina, pak lidé vítězství pořádně oslavili.

Obama ale není sám, koho je možné najít na mapě. Ve Velké Británii mají ve Staffordshiru město Romney, jež je proslulé svými jehňaty. V americkém Texasu je také jedno Romney, ale místní obyvatelé příliš beránčí povahu nemají - a republikánskému kandidátovi nefandí. Najevo to dali na dálniční ceduli, kde jméno Romney přepsali nápisem Obama, informoval The Dallas Morning News.