Bývalý naftař bude arcibiskupem z Canterbury

Londýn - Novým arcibiskupem z Canterbury a nejvyšším duchovním představitelem anglikánské církve se stane bývalý manažer ropných společností a nynější biskup v Durhamu Justin Welby.

Šestapadesátiletý Welby pracoval na vysokých funkcích pro naftařské společnosti až do roku 1989, kdy se rozhodl stát se knězem, protože pociťoval konflikt mezi svým přesvědčením a tím, jak korporace jednají. V anglikánské církvi pak zaznamenal raketový vzestup. Nyní je biskupem v Durhamu na severu země.

Welby se příští rok v březnu stane arcibiskupem po Rowanu Williamsovi, který odchází po deseti letech. Jako již 105. arcibiskup z Canterbury se stane také novým vůdcem 77 milionů anglikánů ve světě. O jeho jmenování na doporučení církevní komise a premiéra Camerona formálně rozhodla královna, která je oficiální hlavou církve.

Welby studoval na elitní soukromé škole v Eatonu a pak na univerzitě v Cambridge, jeho matka byla tajemnicí Winstona Churchilla. Šest let pracoval pro francouzskou ropnou společnost Elf Aquitaine a pak od roku 1984 pro firmu Enterprise Oil. V roce 1989 se rozhodl stát knězem a v roce 1993 vystudoval teologii s diplomovou prací na téma Mohou korporace hřešit? Domnívá se, že ano.

Při působení ropných společností v rozvojových zemích se etické otázky objevují velmi často, řekl o svých zkušenostech. „Došel jsem k závěru, že je rozdíl mezi tím, co si myslím, v co věřím, tím, co považuji za správné… a tím, co se dělo v práci,“ dodal. Obchodní etika byla také klíčovou součástí jeho působení v církvi. Nedávno byl jmenován do parlamentního výboru pro bankovní standardy.

Welby bude mít podle britských médií náročný úkol řešit hluboké rozpory, které v anglikánské církvi vyvolaly otázky, jako zda mohou být homosexuálové kněžími a zda se ženy mohou stát biskupkami. Řada anglikánů také odešla v posledních letech ke katolíkům.