Írán má více uranu, mohl by vyrobit atomovou bombu

Teherán - Írán je údajně připravený zdvojnásobit tempo, kterým obohacuje uran v podzemním komplexu v centrální části země. Píše se to ve čtvrtletní zprávě Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která unikla na veřejnost. Konstatuje zároveň, že íránské zásoby obohaceného uranu rostou a blíží se množství, ze kterého je možné vyrobit atomovou bombu.

Uniklý materiál Mezinárodní agentury pro atomovou energii ukazuje íránský jaderný program ve schopném stavu. Země má prý větší výrobní kapacity i zásoby obohaceného uranu, než se dosud tušilo. Dokument se konkrétně věnuje podzemnímu komplexu poblíž starobylého města Kom v centrální části Íránu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii tvrdí, že ho Íránci vybavili necelými třemi tisíci centrifugami. Nemusí prý trvat nijak dlouho a místo současných sedmi set bude v provozu dvojnásobek.

Účinnější zařízení na obohacování uranu znamená v krajním případě jednodušší cestu k atomové bombě. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program slouží pouze mírovým účelům. Hrozba, že by získal atomovou zbraň, ale dlouhodobě děsí západní politiky a v poslední době především Izrael. Vztahy mezi oběma státy jsou na bodu mrazu a možný ozbrojený konflikt byl v uplynulých měsících blíž než kdy předtím.

Zásoby obohaceného uranu rostou (zdroj: ČT24)