Lidský řetěz na protest obepnul maďarský parlament

Budapešť - Tisíce lidí protestovaly před maďarským parlamentem proti chystaným změnám volebního zákona. Příznivci opozice v čele s bývalým premiérem Gyurcsanym vytvořili lidský řetěz. Nový zákon zakazuje stranám volební kampaň v soukromých médiích i na internetu a zavádí povinné registrace voličů. Parlament hlasování o zákonu odložil.

Kontroverzní novelu, jejíž pozměňovací návrhy schválil parlament před týdnem, měli poslanci posoudit dnes, hlasování bylo ale odloženo.

Několik tisíc demonstrantů vytvořilo lidský řetěz kolem maďarského parlamentu. Odpůrci premiéra Viktora Orbána se na transparentech dožadovali svobodných voleb. Gyurcsány během projevu označil registraci voličů za omezení hlasovacích práv občanů. Pokud podle něj parlament právní předpis přijme, obrátí se jeho strana kvůli porušení „základních práv“ na Evropskou unii a k parlamentním volbám v roce 2014 pozve mezinárodní pozorovatele. Poslanci již před třemi týdny přijali sporný ústavní dodatek, který registraci voličů předpokládá.

Zákon počítá se zákazem volební kampaně v soukromé televizi, rozhlase nebo na internetových portálech. Novela počítá také s povinnou registrací voličů před volbami. K ní poslanci nakročili už koncem října, když schválili kontroverzní ústavní dodatek, který ji předpokládá. 

Volební reformu tvrdě kritizuje opozice a ochránci lidských práv. „Volební systém je manipulován ve prospěch současného režimu. Snaží se snížit počet voličů, kteří budou hlasovat a soustředit se na ty voliče, kteří spíš volí stávající režim,“ říká bývalý ministerský předseda Gordon Bajnai. Volební reforma má podle kritiků Orbánovi zajistit znovuzvolení v roce 2014. Registrace poškodí hlavně voliče, kteří se rozhodnou hlasovat na poslední chvíli.