OSN volá po sankcích pro velitele konžských povstalců

Kinshasa - Podle zprávy OSN vlády Rwandy a Ugandy přímo podporují povstaleckou skupinu M23 v sousedním Kongu. Prezidenti Konga, Rwandy a Ugandy se na společné schůzce shodli na požadavku, aby povstalci ihned opustili město Goma na východě Konga.

Zpráva OSN tvrdí, že rwandská vláda pokračuje v porušování zbrojního embarga, dodává povstalcům zbraně a pomáhá jim verbovat lidi. Na řízení organizace se přitom podle OSN podílí rwandský ministr obrany James Kabarebe. Navíc svůj podíl viny na situaci v Kongu má také Uganda. „Vysocí úředníci ugandské vlády také poskytli podporu M23 ve formě přímého posilování jednotek na území Konga, dodávek zbraní, technické podpory,“ píše se ve zprávě.

Konžský prezident Joseph Kabila po dvoudenním společném jednání s prezidenty Rwandy a Ugandy sice trval na tom, aby se rebelové vzdali další ofenzivy a opustili Gomu, prohlásil však, že prošetří jejich stížnosti.

Ozbrojenci dobyli město Goma se strategickým letištěm, čemuž předcházely boje s armádou, která se ale stáhla. Rebelové oznámili, že mají v úmyslu postupovat dále a osvobodit postupně celé Kongo. Jejich nejbližší cíl je město Bukavu.

Po několika dnech bojů zbyli v ulicích milionového města Goma proti rebelům ze skupiny M23 jen civilisté. Ti vypráví o selhání konžské armády. „Vládní jednotky z města utekly. Byly mezi prvními, kteří ho opustili. Zůstali jsme tu trčet s rebely, o kterých se dobře ví, že jsou ze Rwandy,“ uvedl obyvatel Gomy Victor Kabengele.

Povstalci stanovili na začátku týdne čtyřiadvacetihodinové ultimátum. Konžská vláda ale ústupky odmítla a znovu připomněla, že za skupinou M23 vidí sousední Rwandu, se kterou má napjaté vztahy. Následoval úder rebelů a ústup armády. Davy lidí opustily město i uprchlické tábory v okolí.

Skupina M23 původně tvrdila, že chce jednat s prezidentem Josephem Kabilou o mírové dohodě, kterou dle povstalců vláda neplní. Dnes však mluvčí M23 prohlásil, že skupina „zahajuje operaci, kterou osvobodí celé Kongo“.

Demokratická republika Kongo má se svými sousedy Rwandou a Ugandou napjaté vztahy od války na konci devadesátých let. Obě země viní z toho, že destabilizováním regionu chtějí dosáhnout na nerostné bohatství, druhá strana to odmítá. Panují obavy, že situace může vést až k regionální válce. OSN přijala vůči rebelům rezoluci. „Odsuzuje obsazení Gomy a postup rebelů ze skupiny M23. Rada bezpečnosti požaduje jejich okamžité stažení,“ uvedl francouzský velvyslanec OSN Gerald Araud. Přímo v Gomě zůstávají jednotky z mise OSN, jejich mandát je ale omezený a přítomnost spíše symbolická.