Jana Bobošíková

JANA BOBOŠÍKOVÁ (48), předsedkyně neparlamentní strany Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, za niž kandiduje. Vzděláním ekonomka, dlouho novinářka a dnes mimo jiné marketingová ředitelka společnosti BCM Group, dodavatele nápojových sklenic, kterou vlastní její manžel. Uvádí, že hovoří anglicky, francouzsky, rusky a německy.

Bobošíková se zapsala mezi známé osobnosti veřejného života díky své novinářské kariéře, zejména když moderovala politický diskusní pořad TV Nova „Sedmička“. Své popularity využila ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004, kam kandidovala jako nezávislá a působila tam do roku 2009. Spolu s Milošem Zemanem je Bobošíková jediným zájemcem o post hlavy státu, který má s prezidentskou volbou osobní zkušenost – v roce 2008 se jako kandidátka KSČM neúspěšně ucházela o funkci hlavy státu. Svoji kandidaturu za komunisty později vysvětlovala tak, že chtěla ubrat levicové hlasy pro Klausova protikandidáta Jana Švejnara.

Jako politička zprvu hájila ekonomicky liberální hodnoty a přímou demokracii. Dnes se profiluje zejména jako ochránkyně českých národních zájmů a hlasitá kritička Evropské unie. Sdílí euroskeptické postoje Václava Klause a bruselské instituce, jejichž iniciativy jako europoslankyně důsledně torpédovala, přirovnává k někdejšímu RVHP. Proslula kritikou Lisabonské smlouvy a varováním, že prolomí Benešovy dekrety, což se zatím nestalo.

Do prezidentské volby vstupuje s národoveckým programem. Voličům slibuje, že v čele českého státu nepřipustí převod dalších pravomocí na evropské instituce a zasadí se o to, aby nebylo přijato euro. Blíže nespecifikovaným způsobem hodlá hájit tradiční hodnoty, jako je úcta k vlasti, k rodině a ke stáří. Hlásí se ke křesťanským hodnotám a kritizuje islám.

Den s Janou Bobošíkovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod