Zuzana Roithová

ZUZANA ROITHOVÁ (59), evropská poslankyně, členka KDU-ČSL, vystudovaná lékařka. Hovoří anglicky.

Roithová působila v několika nemocnicích, sedm let byla ředitelkou Fakultní nemocnice na Vinohradech. V roce 1998 se stala ministryní zdravotnictví v úřednické vládě Josefa Tošovského a tehdy vstoupila do širšího povědomí veřejnosti. Ve stejném roce byla zvolena senátorkou za Prahu 10, tehdy ještě bez stranické příslušnosti. Do KDU-ČSL vstoupila o rok později. Po uplynutí senátorského mandátu zakotvila v Evropském parlamentu, kde působí dodnes.

Zuzana Roithová se dlouhodobě angažuje v otázce lidských práv, ať už práv spotřebitelů a občanů na vnitřním trhu EU, anebo v poslední době v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové, o které prohlásila, že je ve výkonu trestu týrána. Kromě toho Roithová vystupovala také proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství ACTA.

Do prezidentského klání vstupuje s heslem „ČLOVĚK“ – domnívá se totiž, že se z politiky vytrácí zájem o lidi. Prezident by podle ní měl mít respekt k ústavě, sjednocovat společnost a vrátit Českou republiku do centra rozhodování o budoucnosti Evropy. Zastává názor, že k členství v EU je pro Česko příležitost a není k němu žádná jiná alternativa. Roithová tvrdí, že by hlava státu neměla nadřazovat osobní zájmy či politické názory nad pravidla a zájmy společnosti a že by po Klausovi měl přijít prezident spojovatel, a nikoliv osvoboditel, do jehož role se Klaus podle ní staví. Funkce prezidenta je podle ní neslučitelná s členstvím v politické straně a pokud by uspěla, hodlá okamžitě opustit lidovecké řady.

Den se Zuzanou Roithovou (zdroj: ČT24)