Izrael zatkl atentátníka z Tel Avivu

Jeruzalém - Izrael zatkl strůjce středečního útoku na autobus v Tel Avivu, při kterém bylo zraněno 27 lidí. Zadrženým je izraelský Arab s vazbami na palestinské radikální skupiny Hamas a Islámský džihád. K teroristickému útoku se přiznal. Nálož v autobuse odpálil na příkaz palestinské militantní buňky pomocí mobilního telefonu.

Izrael zatkl strůjce středečního útoku na autobus v Tel Avivu, při kterém bylo zraněno 27 lidí. K teroristickému útoku se přiznal. Ve středu uzavřel Izrael s Hamasem příměří. Od té doby nedošlo k žádnému útoku. 

Údajný atentátník pochází z vesnice Tajba v Izraeli. Na vražednou misi do Tel Avivu ho prý vyslala palestinská militantní buňka z vesnice Bajt Lakíja na západním břehu Jordánu.    

Muž dal nálož napojenou na mobilní telefon do autobusu, bombu pak odpálili mobilem organizátoři útoku. K útoku se přihlásilo ozbrojené křídlo umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse a ještě jedna další radikální palestinská organizace. Podle mluvčí izraelské armády Avital Leibovičové byl ale zadržený muž členem Hamasu vládnoucího v pásmu Gazy.

Izrael zatkl atentátníka z Tel Avivu (zdroj: ČT24)