Arafatova sestra protestuje proti exhumaci

Ramalláh - Už v úterý chtějí vědci exhumovat tělo bývalého palestinského předáka Jásira Arafata. Jeho žena tvrdí, že ho někdo otrávil. Část Arafatovy rodiny se ale proti plánované exhumaci ostře ohradila.

Pro sedmdesátiletou Chadilu Arafatovou, mladší sestru bývalého palestinského předáka, je exhumace ostatků neúctou k mrtvému a porušením arabských tradic. Palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse už požádala, aby plánovanou exhumaci zastavil. Jenže neuspěla. Už v úterý by měli jeho ostatky vyjmout z hrobky.   

Chadila Arafatová:

„Moje názory mají jen malou důležitost. Ale já a spousta ostatních lidí si myslíme, že jsou tu důležitější věci než exhumace.“

Analýza ostatků má zjistit, jak Arafat v roce 2004 v pařížské nemocnici zemřel. Jestli byl otráven, jak tvrdí vdova, nebo zemřel přirozenou smrtí. Odebrání vzorku z ostatků bude trvat jen 24 hodin, pak bude hrob znovu uzavřen. To vše bez přítomnosti médií. Týmy vědců z Francie, Švýcarska a Ruska pak pod dohledem Palestinců budou vzorky zkoumat. 

Příčina smrti Jásira Arafata se do hledáčku vědců znovu dostala poté, co arabská televize Džazíra v červenci odvysílala dokument, podle kterého byl Arafat otráven radioaktivním poloniem. Katarská televize si jeho osobní věci nechala otestovat ve švýcarské laboratoři, a ta přítomnost polonia potvrdila.

Arafatova sestra proti exhumaci (zdroj: ČT24)