Mursí ve svém dekretu ustoupí v „nejvyšších“ záležitostech

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí souhlasil s omezením účinnosti svého výnosu, který rozšířil jeho pravomoci. Měl by se týkat jen „nejvyšších“ záležitostí. Správní soud posoudí žádost o zrušení dekretu 4. prosince.

Mursí si ústavním dekretem zajistil, že žádná soudní instituce nemůže popřít jeho rozhodnutí nebo zákony, čímž se postavil nad jakoukoli soudní kontrolu. Prezident si rovněž udělil právo přijmout jakékoli rozhodnutí, které bude považovat za nezbytné k „obraně revoluce“, což je podle jeho odpůrců velmi vágní formulace otevírající cestu k jisté formě diktátorství.

Prezident se dnes setkal s představiteli nejvyšší soudní rady a společně se snažili hledat východisko z nejvážnější krize od jeho zvolení. Mursího mluvčí před jednáním řekl, že prezident vysvětlí soudcům případná nedorozumění, která mohly vyvolat některé články jeho dekretu, a ujistí, že nejde o žádné omezení soudní moci.

Muhammad Mursí v době, kdy byl prezidentem
Zdroj: ČT24

Dekret měl urychlit reformy

Mursí dekret, který mu poskytuje imunitu před justicí a znemožňuje přezkoumání prezidentových kroků soudy, označuje za dočasný prostředek k urychlení reforem. Oponenti v tom však vidí diktátorské uchvacování moci, které povede k novým nepokojům. Mursího krok se znepokojením sledují i mnohé západní státy.

V Káhiře a v dalších městech za tři dny protestů a střetů Mursího stoupenců s oponenty zahynul jeden člověk a na 350 osob bylo zraněno. V neděli také zemřel muž na následky zranění, které utrpěl při předchozích demonstracích. Obě oběti protestů byly dnes pohřbeny.

Pohřeb jedné z obětí egyptských protestů
Zdroj: ČTK/AP/Thomas Hartwell

Soudci, ale také novináři a další profese s dekretem zásadně nesouhlasí a soudcovská unie vyzvala ke stávce. Někteří soudci a prokurátoři výzvu uposlechli a od neděle nepracují. Ačkoli Mekki se domnívá, že Mursí na omezení platnosti dekretu přistoupí, mnoho lidí, kteří demonstrují na káhirském náměstí Tahrír třetím dnem, žádá odvolání celého textu.