Francie a Británie své velvyslance z Izraele povolávat nebudou

Jeruzalém – Francie a Británie neodvolají své velvyslance z Izraele, jak tvrdil izraelský deník Haarec. Důvodem mělo být rozšíření výstavby izraelských osad ve východním Jeruzalémě a na západním břehu Jordánu. Francouzský prezident François Hollande naopak oznámil, že Francie nezavede žádné sankce proti Izraeli. Chce ale o výstavbě jednat.

Francouzský prezident François Hollande chce řešit otázku na diplomatickém poli. „Nechceme přistoupit k sankcím, chceme se spíš zaměřit na vyjednávání,“ řekl Hollande. Mluvčí britského premiéra Davida Camerona plán na odvolání velvyslance z Izraele popřel. „Nenavrhujeme tento krok a ani nic jiného v této chvíli. Vyjednáváme s izraelskou vládou i dalšími mezinárodními partnery. Situace nás znepokojuje. Domníváme se, že (izraelské rozhodnutí) může mít negativní dopad na (mírové) rozhovory, ale žádnou další akci nyní nepřipravujeme,“ řekl mluvčí.

Francie a Británie chtějí dát nicméně najevo, že nesouhlasí s ohlášeným záměrem izraelské vlády vybudovat nových 3 000 bytů ve východním Jeruzalémě a na západním břehu Jordánu. Izrael to oznámil v pátek poté, co Valné shromáždění OSN odhlasovalo, že Palestina se stane nečlenským pozorovatelským státem. 

„My neříkáme Britům ani Francouzům, kde můžou stavět v Paříži nebo Londýně. A neočekáváme, že někdo bude říkat nám, co máme dělat,“ reagova izraelský ministr pro infrastrukturu Uzi Landau.

Výstavba se má realizovat především v kontroverzní zóně E1 mezi osadou Maale Adumim a Jeruzalémem. Prakticky by se tak přerušila komunikace mezi palestinskými centry jako Ramalláh a Betlém.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)