Tajfun Bopha smetl na Filipínách přes osm desítek životů

Manila – Počet obětí tajfunu Bopha na Filipínách už se zvýšil na nejméně 115 osob. Téměř padesát mrtvých je hlášeno z jediné vesnice, dalších 21 lidí se pohřešuje. Na 60 000 lidí kvůli bouři opustilo své domovy. Voda zaplavila některé oblasti, dochází i k sesuvům půdy. Na mnoha místech nefunguje elektřina. Úřady zavřely školy, přerušena je letecká doprava. Silný vítr ničil střechy a porážel stromy. Tajfun se dnes přesunul zpět nad moře, na pevninu ale dál přináší vítr o rychlosti 140 kilometrů v hodině.

Většina obětí je hlášena z vesnice New Bataan na ostrově Mindanao. Zde utonulo nejméně 49 lidí, když přívalové deště vytvořily nad vesnicí malé jezero, které se rozlilo mezi obytné domy celého předměstí. Dalších 33 lidí zemřelo v důsledku přívalových dešťů a sesuvů půdy v jiných částech Filipín. Mezi mrtvými jsou i vesničané, kteří uprchli ze svých domovů a uchýlili se do budovy radnice.

Tajfun udeřil na Filipíny v úterý ráno. Plnou silou zasáhl chudou zemědělskou provincii Východní Davao, kam přinesl vichr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu. Vichřice lámala stromy, strhávala elektrická vedení i střechy domů. Šéf vládního úřadu pro řešení následků katastrof Benito Ramos uvedl, že počet obětí pravděpodobně vzroste, až se armáda a policie dostanou do odlehlých vesnic, které odřízly od světa povodně a popadané stromy. Kvůli tajfunu bylo zrušeno přes 80 domácích letů. 

Nejméně osm oblastí v jihofilipínských provinciích na ostrově Mindanao je bez elektřiny. V řadě regionů dodávky preventivně přerušila vláda, aby předešla požárům a smrtelným zásahům elektrickým proudem. Úřady rovněž prověřují zprávy o tom, že přívalová voda smetla v provincii Compostela Valley nákladní auto s 20 lidmi.

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů, z nichž některé mají smrtící následky. Bopha je letos zatím šestnáctým. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milion obyvatel musel opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří. Loni Filipíny zasáhlo 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1500 obětí.