Tajfun Bopha zabil na Filipínách přes 280 lidí

Manila - Na více než 283 mrtvých už stoupla bilance tajfunu Bopha, který v úterý zasáhl jih Filipín. Většina lidí se utopila nebo zahynula pod sesuvy půdy. Počet mrtvých ještě poroste, pohřešují se stovky lidí. Na 60 000 lidí kvůli bouři opustilo své domovy. Tajfun se přesunul zpět nad moře, na pevninu ale dál přináší vítr o rychlosti 140 kilometrů v hodině.

Podle vládní mluvčí Fe Maestreové nejméně 151 lidí zahynulo v nejhůře postižené provincii Compostela Valley. Mezi nimi je i 66 vesničanů a vojáků, kteří zemřeli při přívalových povodních, které zaplavily nouzový útulek pro evakuované a vojenský tábor ve městě New Bataan. Trosky tu navíc zablokovaly příjezdové silnice a znemožňují záchranářům pátrání po dalších obětech. Filipínští vojáci nasadili vrtulníky.

Dalších 51 lidí zemřelo na různých místech na východě Mindanaa. Většina přišla o život kvůli záplavám nebo sesuvům půdy, které vyvolaly přívalové deště. Dvanáct lidí připravil tajfun o život na jihu ostrova, tři mrtví jsou hlášeni z ostrova Visayas, který leží severně od Mindanaa.

Tajfun Bopha
Zdroj: ČTK/AP/The Philippine Army

Tajfun udeřil na Filipíny v úterý ráno. Plnou silou zasáhl chudou zemědělskou provincii Východní Davao, kam přinesl vichr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu. Vichřice lámala stromy, strhávala elektrická vedení i střechy domů.

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů, z nichž některé mají smrtící následky. Bopha je letos zatím šestnáctým. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milion obyvatel muselo opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří.

Loni Filipíny zaznamenaly 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1 500 obětí.

Tajfun zabil na Filipínách přes 200 lidí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod