McAfeeho zatkli v Guatemale, azyl tady nedostane

Guatemala - Guatemalská policie zadržela amerického průkopníka antivirových programů pro počítače Johna McAfeeho kvůli tomu, že nelegálně vstoupil do země. Úřady ho chtějí vydat do sousedního Belize. Odtud McAfee se svou přítelkyní uprchl, protože ho policie chtěla vyslechnout v souvislosti s vraždou jeho souseda. V Guatemale neúspěšně žádal o politický azyl, v Belize mu prý hrozí smrt. Později byl kvůli zdravotním potížím hospitalizován.

McAfeeho právník se dnes snažil přesvědčit úřady, že jeho klienta nemohou vydat do Belize, neboť má vážné zdravotní problémy. Jen během dneška prý prodělal dva lehké infarkty, během dne ale aktivně psal na svém blogu. Guatemalský ministr zahraničí později žádost o azyl zamítl. Nedlouho po zatčení byl McAfee kvůli zdravotním problémům hospitalizován. Z objektu imigrační policie jej vynesli na nosítkách a převezli do nemocnice v hlavním městě Guatemale.

John McAfee byl v Guatemale hospitalizován
Zdroj: ČTK/AP/Moises Castillo

McAfee se v Belize tři týdny skrýval, policie se o něj totiž zajímala kvůli vraždě Američana Gregoryho Faulla. To McAfeeho natolik vyděsilo, že tajně uprchl i s přítelkyní do Guatemaly, kde chtěl požádat o azyl. Tvrdí totiž, že mu hrozí v Belize smrt. To belizský premiér Dean Barrow popřel a prohlásil, že sedmašedesátiletý McAfee je „paranoidní a praštěný“. Podle policie není navíc muž ani hlavním podezřelým. „Vstoupil do země nelegálně a my se ho za tento trestný čin chystáme vyhostit,“ potvrdil guatemalský ministr vnitra Mauricio López Bonilla.

Na McAfeeho nebyl vydán mezinárodní zatykač. Guatemalu si k útěku vybral patrně proto, že vede s Belize dlouhodobý územní spor a mezi oběma zeměmi neexistuje dohoda o vydávání stíhaných osob.   

Problémy s policií měl McAfee už dřív, v květnu prohledali jeho dům kvůli zbraním.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů, který byl prodán firmě Intel, nemá již nic společného.

John McAfee
Zdroj: ČTK/AP/Guatemala\'s Human Rights Ombudsman\'s office