Merkelová o izraelské výstavbě: Jsme zajedno, že nejsme zajedno

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová po schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem znovu kritizovala záměr Izraele na rozšíření výstavby na palestinském území. Zopakovala, že s tím Německo nesouhlasí. Vzala zároveň na vědomí zklamání, které Izrael vyjádřil nad tím, že se Německo zdrželo hlasování v OSN o zvýšení statusu Palestiny.

„V otázce další výstavby jsme zajedno v tom, že nejsme zajedno,“ potvrdila Merkelová odmítavé stanovisko Berlína k záměru židovského státu postavit další 3 000 bytových jednotek v okolí Jeruzaléma. Zdůraznila nicméně, že je to suverénní rozhodnutí Izraele a Německo na něj nebude vytvářet v tomto ohledu žádný nátlak. 

Netanjahu si ostatně trvá na svém a ani návštěva Berlína ho v tom nijak nevykolejila. Naopak připomněl, že záměr výstavby v koridoru na západním břehu Jordánu není žádnou novinkou. „Většina vlád, které se seznámily s těmito plány v předchozích letech, včetně Palestinců samotných, chápala, že tyto domy budou součástí Izraele v rámci konečného politického mírového řešení,“ řekl. 

Netanjahu vyjádřil zklamání nad tím, že Německo nepodpořilo při hlasování v OSN Izrael. „Nebyl bych upřímný, kdybych nepřiznal, že mne rozhodnutí Německa v OSN zklamalo stejně jako mnoho jiných lidí v Izraeli. Myslím, že se kancléřka Merkelová domnívala, že tato volba nějakým způsobem poslouží míru, ale stal se pravý opak,“ uvedl izraelský premiér. 

„Četla jsem to a vzala jsem to na vědomí. To rozhodnutí, jak hlasovat, nebylo pro nás jako Spolkovou republiku jednoduché. Jsme ale proti jednostranným rozhodnutím, proto jsme nehlasovali 'ano',“ řekla na to Merkelová.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod