Vojáci zadrželi premiéra Mali, Francie žádá intervenci

Bamako - Francie naléhá na okamžitou mezinárodní intervenci vojsk na Mali. Tamní premiér Cheick Modibo Diarra totiž podal demisi jen několik hodin poté, co ho zadrželi vojáci. Podle nich chtěl uprchnout do Francie a podněcovat nepokoje. Jeho zatčení přikázal vůdce březnového puče, kapitán Amadou Haya Sanogo. Mluvčí vojáků ale odmítl, že by šlo o převrat. Diarra podle něj jen brzdil stabilizaci země. Prezident Mali večer jmenoval novým premiérem bývalého generálního tajemníka prezidentské kanceláře Djanga Cissoka.

„Vy muži a ženy, kteří máte obavy z budoucnosti naší země, doufáte v mír. Proto já, Cheikh Modibo Diarra, podávám demisi spolu s celou vládou,“ oznámil Diarra bez dalšího vysvětlení. Zadržen byl ve svém bydlišti v maliské metropoli Bamaku. Vojáci už předtím uvedli, že Diarra bude zadržen, dokud prozatímní prezident nejmenuje nového ministerského předsedu, což prezident večer udělal. Rada bezpečnosti OSN zadržení 60letého premiéra odsoudila.

Diarra měl namířeno do Paříže

„Země je v krizi, ale on blokuje instituce. Toto není puč. Prezident je stále ve funkci, ale premiér už nepůsobil ve prospěch zájmů země,“ uvedl mluvčí skupiny vojáků, která se už v březnu pokusila uchvátit moc. Ministerského předsedu zadržela dvacítka vojáků, kteří přišli z posádkového města a základny bývalých pučistů Kati. Podle některých informací se měl Diarra připravovat na odlet do Paříže, není ale jasné, zda byla cesta plánovaná, nebo zda premiér chtěl uniknout hrozícímu zatčení. Jeho letoun už byl připraven na letišti.

Rada bezpečnosti OSN a USA Diarrovo zadržení odsoudily. RB OSN také pohrozila uvalením cílených sankcí na osoby, které blokují návrat k ústavnímu pořádku.

Sever chudé západoafrické země po nedotaženém jarním vojenském puči ovládli islamisté. Diarra ale minulý týden svolal demonstraci vyzývající OSN k rezoluci na podporu chystané mezinárodní intervence právě na osvobození severu země. Vůdce pučistů přitom podle všeho cizí vojáky v Mali nechce, protože by to oslabilo jeho moc. 

Cheick Modibo Diarra, bývalý vědec pracující pro NASA a šéf Microsoftu pro Afriku, byl v dubnu jmenován prozatímním premiérem s úkolem obnovit občanskou vládu po pokusu o převrat. Tři klíčová ministerstva - obrany, vnitra a územní správy - však byla svěřena důstojníkům, kteří mají blízko k březnovým pučistům. Ačkoli moc byla formálně vrácena civilistům, vojáci si udrželi značný vliv. Diarrovo zadržení naznačuje, že se armáda stále vměšuje do politiky, a mohlo by zkomplikovat diplomatická jednání o možné vojenské intervenci afrických států proti islamistům na severu Mali.

Premiér Mali zadržen, ohlásil demisi vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod