V Belfastu zapálili auto i s policistou

Belfast - Severoirští protestanti v Belfastu opět napadli policisty. Zapálili jeden z jejich vozů, ve kterém seděl strážník. Protesty v severoirské metropoli pokračují už osmým dnem. Protestantům se nelíbí rozhodnutí katolické většiny v městské radě, která chce sejmout britskou vlajku z radnice na většinu dní v roce.

Hněv protestantů v Belfastu se obrátil proti policii. Skupina asi 15 zahalených útočníků se odtrhla od manifestantů v protestantské části města a začala řádit. Rozbili okna policejního auta, ve kterém seděl policista, a hodili na vůz zápalnou láhev. Policistovi se naštěstí podařilo utéct. Útok se ovšem bude vyšetřovat jako pokus o vraždu. 

Nebyl to přitom ojedinělý incident. I jinde lidé na policisty házeli kameny a pyrotechniku. Policie na nejméně dvou místech zasáhla vodními děly. Za posledních osm dní, kdy trvají protesty, bylo zraněno nejméně 30 policistů.   

Důvodem nepokojů je rozhodnutí městské rady, která minulý týden odsouhlasila, že britská vlajka bude v Belfastu viset jen 17 dní v roce.   

Britský Ulster má za sebou pohnutou historii sektářského násilí. Tři desetiletí trvající konflikt mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, který si vyžádal přes 3 600 obětí, ukončila až mírová dohoda z roku 1998.