Australská stanice chce zaplatit odškodné rodině mrtvé sestry

Sydney - Australská rozhlasová stanice, která minulý týden fingovaným telefonátem zjišťovala stav hospitalizované vévodkyně z Cambridge, nabídla půl milionu australských dolarů (přes deset milionů korun) rodině zemřelé zdravotnice. Jacintha Saldanhaová telefonát přijala a nepoznala, že jde o vtip. Přepojila ho dál a moderátoři se od další sestry dověděli zdravotní detaily o Kate. V pátek byla Saldanhaová nalezena mrtvá.

Stanice 2Day FM rozhovor odvysílala v přesvědčení, že jde o vydařený žert. Následná smrt Saldanhaové všechny zaskočila. Dnes stanice oznámila, že chce všechny své letošní příjmy, tedy nejméně 500 000 australských dolarů, převést na fond určený rodině Saldanhaové.

V Austrálii se řeší, zda rozhlasová stanice neporušila zákon, když si předem nevyžádala souhlas s účastníky telefonátu k jeho zveřejnění. Společnost Southern Cross Austereo, které 2Day FM patří, tvrdí, že se rozhlas pokoušel před odvysíláním žertu s nemocnicí několikrát spojit, ale marně. Za odvysílání soukromého rozhovoru bez vědomí účastníků může být zahájeno soudní stíhání.

Oba moderátoři pořadu tvrdí, že o odvysílání rozhovoru rozhodli jejich nadřízení.

V Novém Jižním Walesu, kde 2Day FM působí, se porušení zásady mít povolení účastníků soukromého rozhovoru před jeho zveřejněním trestá až pětiletým vězením a pokutou 55 000 australských dolarů (1,1 milionu korun). S povinností získat souhlas počítají také předpisy pro provozování soukromých rozhlasových stanic.

Šestačtyřicetiletá Saldanhaová má dvě děti a pohřbena má být v Indii, odkud rodina do Británie přijela před devíti lety. Dnes by měl být zveřejněn výsledek pitvy, která určí příčinu smrti. V Británii se hovoří o sebevraždě.

Vydáno pod