Svatozář nad Cyrilem a Metodějem s požehnáním Bruselu

Bratislava/Brusel – Cyril a Metoděj budou mít nakonec na slovenské dvoueurové minci svatozář, a to i se souhlasem Evropské komise. Brusel přitom nechtěl auru nad věrozvěsty povolit, protože proti tomu protestovaly některé členské státy. Dvoueurovou minci se chystá vydat Slovenská národní banka příští rok.

Schválení původního návrhu potvrdil slovenský ministr financí Peter Kažimír. „Je to definitivně schválené ze strany Evropské komise. Ta mince bude vyražena a bude v oběhu v celé eurozóně,“ citoval deník SME Kažimíra.   

Národní banka vydá pamětní dvoueurovou minci u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Navrhovaná podoba mince se několikrát změnila. Původně zamýšlená svatozář nad hlavami světců vadila Francii a Řecku, protože to podle nich porušuje náboženskou neutralitu. Odpůrci hrozili tím, že zablokují její používání v eurozóně. 

Banka se proto rozhodla svatozář z návrhu vypustit, což však popudilo slovenskou církev i veřejnost. Slovensko si tedy na svatozáři trvalo, a to tak urputně, že ji nakonec schválil i Brusel.