Fidel chodí denně za Chávezem do nemocnice

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez plně kontroluje svůj psychický stav, po operaci již hovořil s dětmi a u lůžka ho denně navštěvuje někdejší kubánský vůdce Fidel Castro. Chávez se v úterý na Kubě kvůli rakovině podrobil další operaci.

Zatím není jasné, kdy by se mohl vrátit zpět do Venezuely. Venezuelský ministr informací Ernesto Villegas soudí, že by to mohlo být brzy. „Jsme přesvědčeni, že prezident Chávez zde bude, aby mohl 10. ledna převzít úřad,“ řekl Villegas. Chávez v říjnových volbách obhájil další mandát hlavy státu, přísahu by měl složit právě v tomto lednovém termínu.

Fidel Castro navštěvuje zotavujícího se Cháveze denně, aby mu poskytl rodinnou oporu a kuráž, řekl venezuelský ministr pro vědu a technologie Jorge Arreaza. Cháveze s Castrem pojí dlouholeté přátelství, venezuelský levicový prezident ho v minulosti opakovaně označil za otce a rádce.

Venezuelská hlava státu byla na Kubě kvůli rakovině operována již počtvrté. Osmapadesátiletý Chávez zde podstoupil od loňského června několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti. Podrobnosti o typu tumoru a místě, které je rakovinou postiženo, zůstává ale tajemstvím.