Egypt zase na nohou, lidé v ulicích protestují proti Mursího vládě

Káhira – Egyptské ulice se dnes zaplnily demonstranty protestujícími proti vládě islamistického prezidenta Muhammada Mursího a jeho fundamentalistického Muslimského bratrstva. Přes osmdesát lidí bylo při protestech zraněno. Účastníci neopkojů požadují, aby Mursí naplnil cíle revoluce, která mu dopomohla k moci. Jinde lidé chtějí dokonce i jeho odchod. Protesty byly zaměřeny také proti policejnímu násilí a proti výhrůžkám smrtí určeným prominentním opozičním politikům.

Protestní průvody vyšly po poledních modlitbách do ulic Káhiry, Alexandrie, Suezu a mnoha dalších měst. Demonstrující skandovali, že „lid chce pád režimu“, a někteří v rukou drželi transparenty s nápisy nepřátelskými vůči Mursímu a Muslimskému bratrstvu. Demonstranti v některých městech, především na severu země v nilské deltě, házeli na policisty kamení a zápalné lahve. Policie odpověděla slzným plynem.

Nepokoje rozpoutalo policejní násilí

Impulsem k novým demonstracím se stalo několik nedávných případů policejní brutality, stejně jako dva verdikty muslimských duchovních (fatvy) vyzývající k zabití předních opozičních představitelů. Úřad prezidenta Mursího tyto fatvy odsoudil jako „terorismus“. 

Od druhého výročí revoluce, 25. ledna, jsou z Egypta hlášeny nejhorší nepokoje a násilnosti od Mursího nástupu do úřadu loni v červnu. O život při nich přišlo kolem 60 lidí. Ve třech městech u Suezského průplavu byl vyhlášen výjimečný stav. Opozice a vláda se navzájem obviňují z vyhrocování situace.

Po jejich vydání zesílilo ministerstvo vnitra bezpečnostní opatření kolem domovů obou opozičních šéfů, jmenovitě uvedených v jednom z ediktů radikálního klerika Mahmúda Šábana. Ten přímo v televizi vyzval k usmrcení Muhammada Baradeje a Hamdína Sabbáhího, další duchovní pak rozšířil výzvu na „všechny zločince, kteří ničí zemi“. Tím měl na mysli protiislamistickou opozici.  

K protestním pochodům vyzvalo na dnešek, označovaný za Pátek důstojnosti, 38 egyptských opozičních uskupení. Požadují vytvoření vlády národní jednoty, změny v ústavě vypracované komisí, kde převažují islamisté, a záruky zachování nezávislosti soudní moci. V minulých týdnech se Egypt stal dějištěm většinou násilných demonstrací proti Mursímu. Protestující prezidenta obviňují ze „zrady revoluce“, která v roce 2011 svrhla režim Husního Mubaraka.  

Vydáno pod