Borisov odmítl sestavit bulharskou vládu

Sofia – Bulharský prezident Rosen Plevneliev pověřil sestavením nové vlády úřadujícího premiéra Bojka Borisova, jenže ten to odmítl. Další příležitost pokusit se sestavit vládu tak zřejmě dostane opoziční předák Sergej Stanišev. I šéf socialistů ovšem již před tím oznámil, že vládu sestavovat nechce. Země tak nejspíš spěje k předčasným volbám.

„Poskytl jsem mandát k sestavení vlády a (Borisovova) strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) ho vrátila,“ řekl prezident. Vláda Bojka Borisova podala minulý týden po sérii masových demonstrací demisi. Bulhaři se bouří proti vládě, politickým poměrům v zemi a hlavně proti vysokým cenám elektřiny. 

I když by se v Bulharsku měly volby konat už v červenci, bulharští politici je teď chtějí co nejdříve, ve hře je proto varianta předčasných voleb. Borisov i Stanišev deklarovali, že vládu sestavovat nechtějí.

Prezident Rosen Plevneliev:

„Ve čtvrtek vystoupím s projevem v parlamentu, ve kterém podrobně objasním dosavadní proces řešení vnitropolitické krize.“

Pokud ve středu skutečně socialisté nepřijmou pověření sestavit kabinet, pak prezident požádá v pátek ještě Hnutí za práva a svobody (DPS). Až pak bude moci prezident uvažovat o sestavení úřednické vlády, která by do dvou měsíců uspořádala předčasné volby. Bulhaři by tak mohli k volebním urnám už koncem dubna.

Po bouřlivém víkendu nebyl ani dnes večer v ulicích bulharských měst klid. V Sofii demonstranti podle místních médií zablokovali dopravu v centru města, v Plovdivu lidé protestovali před regionálním sídlem rakouské energetické distribuční společnosti EVN. Ve Varně, jednom z hlavních center nynějších protestů, žádaly davy lidí rezignaci místního starosty. Všechny protesty byly podle policie pokojné.

Vydáno pod