V Římě vystavili papežovy nové šaty

Řím - Římská krejčovská firma Gammarelli, která už téměř dvě století šije pro Vatikán, dnes ve výloze svého obchodu vystavila roucha připravená pro budoucího papeže. V ulici Via Santa Chiara poblíž Pantheonu jsou k vidění tři sady oblečení ve třech velikostech: jednu z nich si těsně po svém zvolení obleče nová hlava katolické církve, aby v něm poprvé vystoupila před veřejnost.

K dlouhému bílému papežskému rouchu z prvotřídní vlny patří čepička, šerpa a kožešinou lemovaná červená pelerína zvaná mozeta. Tu bude papež potřebovat, zejména pokud bude panovat chladné počasí. Všechny součásti oblečení krejčí ušili předem ve třech velikostech a připravili tak, aby se daly rychle upravit. Velikost S je určená pro postavy vysoké kolem 165 centimetrů, M je určeno pro výšku 170 centimetrů a L pro výšku 180 centimetrů.

Roucha a boty pro nového papeže jsou připraveny
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Pro papeže jsou připravené i boty, ty ale musejí sedět, proto budou k dispozici ve všech velikostech, jež připadají v úvahu.

Roucha pro nového papeže
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Krejčovství Gammarelli bylo založeno během pontifikátu Pia VI., který církev vedl v letech 1775 až 1799. „Naše firma posloužila stovkám biskupů a kardinálů, stejně jako papežům Piu IX., Janu XXIII., Pavlu VI., Janu Pavlu II. a Benediktu XVI.,“ shrnuje současný šéf krejčovství Lorenzo Gammarelli.

Roucha a boty pro nového papeže jsou připraveny
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP