Já papežem? Raději někoho lepšího, doporučuje kanadský kardinál

Ottawa/Vatikán – Jeden ze žhavých kandidátů na papeže doporučil volícím kardinálům, aby do čela katolické církve raději vybrali někoho lepšího. Kanadský kardinál Marc Ouellet už dříve prohlásil, že stát se papežem by pro něj byla „noční můra“. V rozhovoru, který poskytl v pondělí, 68letý Ouellet uvedl, že by nebylo překvapením, kdyby nový papež vzešel z mimoevropské země, když církvi tak dlouho vládli pontifikové z evropského kontinentu. Ve Vatikánu dnes druhým dnem pokračovala generální kongregace kardinálů.

Své šance být zvolen papežem Ouellet zlehčuje: „Musím na to být připravený, i když si myslím, že jiní by to zvládli lépe.“ V rozhovoru také vyslovil názor, že by církev měla více využívat sociálních médií. On sám prý neměl moc času, ale ví, že by měl začít používat sociální síť Twitter. Například bývalý papež Benedikt XVI., který abdikoval 1. března, začal za velkého zájmu věřících „tweetovat“ v prosinci loňského roku.

Kardinál Ouellet pracuje ve Vatikánu a od roku 2010 zaujímá vlivný post prefekta Kongregace pro biskupy, která papežovi doporučuje biskupy ke jmenování. Od stejného data je předsedou Papežské komise pro Latinskou Ameriku a předtím byl sedm a půl roku arcibiskupem Québeku. Kardinálem je od roku 2003.

V roce 2007 zveřejnila média Ouelletův jeho dopis, v němž se omluvil za chyby církve v minulosti; jmenoval například antisemitismus, sexuální zneužívání, lhostejnost vůči domorodcům či diskriminaci žen a homosexuálů. V Québeku ale vyvolal vlnu pohoršení, když v roce 2010 jinými slovy zopakoval církevní pozici, že potrat je nepřípustný i v případě znásilnění.

Římskokatolická církev je přechodně bez papeže od minulého čtvrtka, kdy se úřadu dobrovolně vzdal 85letý Benedikt XVI. Vatikán usiluje o to, aby byl nový papež zvolen do Velikonoc. Právo zúčastnit se konkláve mají všichni kardinálové mladší 80 let. Mezi 115 voliteli je i 69letý pražský arcibiskup Dominik Duka.

S oznámením konkláve se čeká na příjezd posledních pěti kardinálů, Sixtinská kaple byla uzavřena pro veřejnost

Ve Vatikánu dnes druhým dnem pokračovala generální kongregace kardinálů, která v době bez úřadujícího papeže řídí katolickou církev. Zatím není jasné, kolik generálních kongregací se uskuteční do konkláve. Kardinálové na nich projednávají mimo jiné témata, jako jsou evangelizace, úloha kurie, kauza Vatileaks a skandály kolem sexuálního zneužívání.

Vatikán čeká na příjezd pěti zbývajících kardinálů pro konkláve. Teprve až se dostaví, bude moci Vatikán oznámit termín svolání tohoto orgánu, prohlásil po dnešním zasedání vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Potvrdil, že v Římě je už 110 z 115 předpokládaných účastníků konkláve. Církevní hodnostáři ale se svoláním konkláve nespěchají, neboť chtějí mít více času na přípravu výběru nové hlavy římskokatolické církve. Další generální kongregace se uskuteční ve středu, kdy už by mohlo být oznámeno datum zahájení konkláve v Sixtinské kapli. Zatím nejviditelnějším signálem, že se volba papeže blíží, je uzavření Sixtinské kaple pro veřejnost, aby prostor mohl být připraven na konkláve.

Podle agentury AP se dnes kardinálové zajímali o informace týkající se řízení vatikánské byrokracie, na kterou vrhá stín podezření z korupce. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka v rozhovoru pro deník Il Messaggero popřel, že by mezi hlavními tématy generální kongregace byla aféra Vatileaks týkající se vynášení tajných dokumentů z Vatikánu médiím. „Nemyslím si, že Vatileaks je na vrcholu seznamu. Domnívám se, že velkým, hlavním problémem je to, že lidi opouští víra,“ dodal Duka.

Právo zúčastnit se konkláve mají všichni kardinálové mladší 80 let. Mezi 115 voliteli je i 69letý Duka. Druhý český kardinál, bezmála 81letý Vlk, se účastní jen jednání kongregace.