OSN zpřísnila sankce, KLDR znovu vyhrožuje Americe

Pchjongjang - Rada bezpečnosti OSN schválila přísnější sankce proti Severní Koreji kvůli její únorové jaderné zkoušce. KLDR už dříve varovala, že v takovém případě možná provede preventivní jaderný útok na USA. Dosud nejpřísnější sankce totiž chtěly prosadit právě Spojené státy, ale také Čína; jejich součástí je omezení finančních transakcí i činnosti diplomatů KLDR. Severní Korea už vyhlásila bezletovou zónu a zákaz vstupu lodí. To může podle odborníků nasvědčovat tomu, že režim chystá nové raketové zkoušky.

Všechny členské země OSN mají například v rámci nových sankcí zmrazit veškeré finanční transakce a spolupráce, které by mohly vést k jadernému vyzbrojování KLDR. Text nově zakazuje i vývoz jachet, drahých aut, drahých kamenů a dalšího luxusního zboží do KLDR. Rezoluce také zpřísňuje stávající sankce, především rozšiřuje seznam severokorejských podniků a představitelů, kterým se mají zablokovat účty a majetky a zakázat cestování. Severokorejští diplomaté budou také pod přísnějším úředním dohledem v zemi jejich působení. Dosud nahodilé prohlídky severokorejských lodí v zahraničí jsou nyní pro země povinné.

Hlavním cílem nové rezoluce, kterou 15 členů Rady bezpečnosti OSN přijalo jednomyslně, je zastavit Severní Koreji přísun materiálu a veškerých peněz, které by mohly sloužit Pchjongjangu k vývoji jaderného arzenálu. Jde o čtvrtý balík sankcí proti KLDR, které RB OSN přijímá od roku 2006 v reakci na raketové a jaderné testy totalitního režimu v Pchjongjangu.

Nová rezoluce tvrdě odsoudila únorový jaderný test jako hrubé porušení předchozích rezolucí OSN. Zakazuje Severokorejcům další podobné testy a jiné provokace. RB se ale současně zavazuje, že bude hledat mírové, diplomatické a politické řešení. Rada vyzvala KLDR a mocnosti, aby se vrátily k jednání o severokorejském jaderném programu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že Rada bezpečnosti dnes dala jasně najevo Severní Koreji, že mezinárodní společenství nepřipustí, aby pokračovala ve svých raketových a jaderných programech. Situaci na Korejském poloostrově označil za nebezpečně napjatou a vyzval Pchjongjang, aby se již vyvaroval provokativních činů a nepřátelské rétoriky.

Korea hrozí útokem na USA

„Dokud Spojené státy podněcují jadernou válku, budeme využívat své právo na preventivní útok proti centrálnímu vedení agresora, abychom ochránili naše nejvyšší zájmy,“ uvedl mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí. V dnešním prohlášení Severní Korea důrazně varovala, aby „Rada bezpečnosti již neopakovala hrubou chybu z minulosti, kdy se v roce 1950 chovala jako válečný služebník Spojených států a vysloužila si tím zášť Korejců“.

Vrcholný orgán OSN se ale hrozbou zastrašit nenechal. „Na Severní Koreu uvalíme jedny z nejpřísnějších sankcí, jaké OSN kdy použila. Jejich šíře je výjimečná a demonstruje, jak silně je mezinárodní společenství oddáno myšlence jaderného odzbrojování,“ řekla vyslankyně USA při OSN Susan Riceová. 

Susan Riceová
Zdroj: EPA/ANDREW GOMBERT/ISIFA

USA se na zpřísnění sankcí kvůli únorovému jadernému testu KLDR dohodly s Čínou, která je označována za poslední diplomatickou i obchodní oporu Severní Koreje. Podle čínského velvyslance Li Pao-tunga teď ale musí OSN vyslat KLDR „tvrdý signál“, že severokorejská jaderná zkouška byla proti vůli mezinárodního společenství. 

Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera sankce proti KLDR nebyly dosud příliš efektivní, důvodem byl přitom fakt, že se na nich dosud nepodílela Čína. To se teď ale mění. „Kdyby Čína utáhla kohoutky, tak na to bude muset KLDR slyšet, protože Čína je hlavním dodavatelem veškerých surovin včetně energie,“ říká Etzler.

Kromě zpřísnění sankcí se ale Pchjongjangu nelíbí ani společné manévry, které každoročně pořádají Soul a Washington. Letos společné pozemní, námořní a letecké cvičení začalo 1. března a podle plánu by mělo trvat až do 30. dubna. V úterý KLDR varovala, že kvůli tomu vypoví příměří trvající od konce korejské války v roce 1953.

Svůj protest vyjádřily i desetitisíce lidí masovým shromážděním. „Naši nepřátelé se proti nám snaží uplatnit sankce a na to nikdy nemůžeme přistoupit. Lidé podporují vyjádření ministerstva zahraničí o jaderném útoku,“ uvedl jeden z demonstrantů. Severokorejská armáda teď cvičí na zemi, na vodě i ve vzduchu. Další cvičení připravuje.

VÝVOJ SEVEROKOREJSKÉHO JADERNÉHO PROGRAMU V POSLEDNÍCH DESETI LETECH:

Ačkoli Severní Korea uskutečnila již tři testy jaderné bomby, experti jsou přesvědčeni, že zatím není schopna vyrobit dostatečně malou jadernou hlavici, která by mohla být nasazena na raketu s doletem až na území Spojených států. Rakety by navíc doletěly sotva na Aljašku.

Silná slova ale míří také na domácí publikum. Kromě strašení vnějším nepřítelem Pchjongjang podle nových satelitních snímků rozšiřuje i tábory pro politické vězně. Porušování lidských práv podle expertů vzrostlo po změně vedení režimu, aby se zajistilo klidné předání moci.