Mírové rozhovory by mohly být obnoveny ještě letos, doufá Abbás

Moskva - Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás doufá, že palestinsko-izraelské mírové rozhovory by mohly být ještě letos obnoveny. Ruský prezident Vladimir Putin jej během společného jednání v Moskvě ujistil, že Rusko se bude snažit být v tomto smyslu nápomocné. „Doufáme, že nakonec dospějeme k politickému uspořádání, které umožní existenci dvou států,“ řekl.

Mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2010. Palestinci jejich obnovení vázali na zastavení výstavby v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Izraelská vláda ale nepřestává hájit a povolovat výstavbu, která podle ní odpovídá minulým dohodám a řeší pouze potřeby osad vyvolané jejich demografickým vývojem. Osady jsou však překážkou územní celistvosti budoucího palestinského státu, který má vzniknout na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Na západním břehu žije ve více než 100 osadách přes 300 tisíc Izraelců.

Rozhovor s Ondřejem Soukupem (zdroj: ČT24)

Rusko je členem mezinárodní skupiny, která má mírové rozhovory zprostředkovat. Jsou v ní také USA, OSN a Evropská unie a všichni jsou v otázkách osad na straně Palestinců.