V lavině v Tatrách zemřel Čech a jeho slovenský průvodce

Bratislava - Český turista a slovenský horský vůdce zemřeli v lavině ve Vysokých Tatrách. Těla obou mužů našli horští záchranáři v noci na dnešek pod horou Satan. V krátké době jde o druhé lavinové neštěstí v Tatrách - v pátek zemřel v nejvyšším pohoří na Slovensku jeden ze dvou horolezců, které také zasypala masa sněhu.

Pátrací akci po devětačtyřicetiletém horském vůdci a jeho osmatřicetiletém klientovi z Česka zahájila horská služba v sobotu večer, když se oba muži nevrátili z túry. Při hledání pomohly záchranářům údaje o lokalizaci mobilních telefonů, které měli muži s sebou.

Zhruba dvě hodiny po půlnoci horští záchranáři na výstupové trase na horu Satan narazili na lavinu, v níž našli dvě těla částečně zasypaná sněhem. Pravděpodobnou příčinou úmrtí byla podle horské služby zranění, která muži při stržení lavinou utrpěli. Příčiny pádu laviny nejsou známé.

Těla obou mužů záchranáři snesli do údolí. Ve vysokohorském terénu Vysokých Tater platí zvýšené lavinové nebezpečí, tedy třetí stupeň z pětidílné mezinárodní škály. Riziko uvolnění laviny obvykle hrozí už při malém zatížení sněhové vrstvy.