„Přejeme Mandelovi vše nejlepší,“ vzkázal do nemocnice Obama

Pretoria - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela je druhým dnem v nemocnici kvůli plicní infekci. Brzké uzdravení mu popřál i americký prezident Barack Obama. Současný jihoafrický prezident Jacob Zuma lidi vyzval, aby nepanikařili a za Mandelu se modlili. Exprezident JAR je tento měsíc v nemocnici už podruhé, při první byl v nemocnici pouze na pravidelné kontrole.

„Když přemýšlíte o jednom člověku, který by mohl zosobňovat vůdcovské kvality, první, kdo vás podle mě vždy napadne, je Nelson Mandela. A proto mu přejeme všechno nejlepší,“ vzkázal Obama. Podle lékařů je dnes Mandela v dobré náladě a dělá pokroky. „Prezidentská kancelář by ráda oznámila, že bývalý prezident Mandela je v dobré náladě a vychutnal si dnes ráno bohatou snídani. Lékaři oznámili, že pacient se postupně zlepšuje a budou ho dál pozorovat a léčit na nemocničním lůžku,“ napsal v prohlášení Zuma.

Zuma: Mandela není nejmladší, zdravotní kontroly jsou v jeho věku normální

Mandela prý na léčbu dobře reaguje a jak dodal Zuma, zdravotní kontrola v jeho věku je normální. „Měli byste si uvědomit, že Madiba (kmenové jméno Mandely) už není nejmladší a lidé se nemusí děsit, pokud sem tam zajde na lékařskou kontrolu,“ uvedl ve čtvrtek Zuma. Mandela byl tři týdny hospitalizován už loni v prosinci, rovněž kvůli plicní infekci. Prodělal tehdy ale i operaci žlučníkových kamenů. 

Mandela je jedním z prominentních bojovníků proti rasismu. Po prvních otevřených volbách se v roce 1994 stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, kterou do té doby ovládala bělošská menšina. Funkci zastával pět let. Nyní žije v rodné vesnici Qunu v provincii Východní Kapsko. V roce 1993 obdržel Nobelovu cenu za mír.