Srdce ruského meteoritu zřejmě neleží pod dírou v jezeře

Praha - Čeští geologové jsou prvním zahraničním vědeckým týmem, co si směl nasbírat úlomky čeljabinského meteoritu, který zazářil na obloze za ruským Uralem v polovině února. Největší část meteoritu je stále schovaná na dně tamního jezera. Češi na místě měřením zjistili, že by měl překvapivě ležet o hodně dál, než se všeobecně předpokládalo.

Čeští geologové se snaží vyvrátit představu, že jádro největšího meteoritu posledního století má být skoro přímo pod dírou v ledu jezera. „Když se dostaneme dál od toho kráteru, tak se nám najednou podařilo naměřit velké zvýšení magnetismu. Jak georadar, tak magnetická mapa napovídají, že ten meteorit je mnohem dál,“ uvedl geolog Gunther Kletetschka.

Srdce meteoritu může mít až 700 kilogramů

Vědci odhadují, že hlavní část meteoritu, která se zavrtala do dna čebarkulského jezera, může mít 200 až 700 kilogramů. Pokud se podaří meteorit v jílovém podloží najít, bude to historicky největší vesmírný kámen, který budou moct vědci zkoumat.

Zrnka meteoritu, která přivezli do Prahy, čekají na analýzu. Hlavně červené skvrny na jeho povrchu budí pozornost. Na meteoritech nebývají; možná ale jde jen o organismy, které se na nich uchytily během měsíce na dně jezera.

Desetitunový meteorit spadl 15. 2. 2013 do Ruska nad Čeljabinskem. Ve výšce 30 až 50 kilometrů se sice rozpadl, ale napáchal značné hmotné škody. Většinou od okenních tabulek rozbitých nárazovou vlnou bylo zraněno přes 1 000 lidí. Některé úlomky vesmírného tělesa dopadly až na Zem. Kromě Čeljabinsku zaznamenala atmosférickou podívanou také města Jekatěrinburg a Ťumeň. Lidé, kteří propadali panice, se nejdříve domnívali, že explodovalo letadlo. Svědkové z Čeljabinsku tvrdí, že výbuch byl tak hlasitý, že připomínal zemětřesení a úder blesku.

V současnosti přístroje skenují oblohu příliš pomalu, ani kdyby byl asteroid větší, nedokázaly by ho odhalit. Zhruba za sedm let půjde ale třeba stopadesátimetrové těleso letící k Zemi rozpoznat s předstihem. Popis meteorů má překvapivě i vojenský smysl, aby si stopu na obloze generálové nespletli s raketou a nezaveleli k protiúderu.

Reportáž Martina Ruska o výzkumu českých geologů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod