František vyzval svět k míru a přijetí Boží lásky

Vatikán - Papež František ve svém velikonočním poselství vyzval svět k míru. Zmínil i konflikt v Sýrii či kolem KLDR, vyslovil se i proti ničení přírody. Lidé by měli přeměnit nenávist v lásku a pomstu v odpuštění. Následně udělil požehnání Městu a světu (Urbi et Orbi). Ráno sloužil na Svatopetrském náměstí před desítkami tisíc věřících velikonoční bohoslužbu, která byla vrcholem velikonočních oslav.

Požehnání přímo ve Vatikánu přihlíželo kolem čtvrt milionu lidí. Papež ve své řeči popřál mír celému světu a zdůraznil přitom zejména konflikty na Blízkém východě. Vyzdvihl přitom „milovanou Sýrii“, pro niž si přeje politické řešení občanské války, které by ukončilo utrpení obyvatelstva a uprchlíků. Palestince a Izraelce vyzval, aby našli odvahu k jednání a k urovnání dlouholetých sporů. Zmínil také Severní Koreu, africké státy Mali, Kongo a Středoafrickou republiku.

František odsoudil obchod s lidmi a narkotiky a vyslovil se proti ničení přírody a „nemorální“ vyčerpávání přírodních zdrojů.

Papež udělil požehnání Urbi et Orbi
Zdroj: ČTK/AP/L\'Osservatore Romano

V úvodu své promluvy z balkónu baziliky svatého Petra dlouze hovořil o Kristově oběti, kterou si křesťané o Velikonocích připomínají. Naléhavě se obrátil na věřící a vyzval je k přijetí milosti Kristova vzkříšení a Boží lásky, která pomáhá „vykvést i vyprahlé zemi“.

Papež František:

„Pokoj celému světu, i když je rozdělen chamtivostí těch, co se ženou za snadnými zisky, a poznamenán sobectvím, jež ohrožuje lidský život a rodinu.“

Požehnání zaznělo pouze italsky

Požehnání Městu a světu pronesl pouze italsky. Nenavázal tedy na tradici zavedenou svými předchůdci, kteří zdravili věřící v desítkách jazyků. Podle médií tak zřejmě chtěl zdůraznit svou funkci biskupa římského, zároveň toto jeho rozhodnutí proslov výrazně zkrátilo.

Papež Jan Pavel II. po nástupu do čela církve žehnal zhruba ve třiceti jazycích, postupně však jejich počet zvýšil až na 60. Podobné množství jazyků používal i jeho nástupce Benedikt XVI., a to nejen ve velikonočním, ale také ve vánočním pozdravení.

Dnešní Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, kdy se na základě biblického svědectví připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista.

Velikonoční mše na slavnostně vyzdobeném prostranství před Svatopetrským chrámem začala po desáté hodině ráno, za chladného počasí jí přihlíželo několik desítek tisíc lidí z celého světa. Po jejím skončení se František pozdravil s hodnostáři a mezi jásajícími davy se projel v otevřeném automobilu. Nadšeným lidem kynul z otevřeného bílého vozu, s některými osobně promluvil a požehnal několika malým dětem.

V sobotu večer papež sloužil velikonoční vigilie v bazilice svatého Petra a v homilii během nich vyzval věřící, aby „vpustili vzkříšeného Ježíše do svého života“. Totéž poselství zopakoval ve svém dnešním vzkazu na sociální síti Twitter. „I když jsi až dosud byl vzdálen Bohu, učiň malý krůček: on tě přijme s otevřenou náručí,“ stojí v něm dále.