Homosexuálové se mohou vzít v 11 zemích světa

Montevideo - Uruguay jako druhá země Latinské Ameriky legalizovala sňatky homosexuálů. Zákon definitivně schválili poslanci drtivou většinou. Prezident země už naznačil, že ho podepíše. První homosexuální páry by mohly úřady sezdat zhruba v polovině července. Uruguay platí v Jižní Americe za jednu z nejliberálnějších zemí. Jako první v regionu loni povolila potraty.

Uruguay povolila sňatky homosexuálních dvojic, zákon by měl vstoupit v platnost do deseti dnů. Zákon schválilo 71 z 92 přítomných poslanců. Prezident José Mujica už dříve slíbil, že normu podepíše.  

„Prožíváme historickou chvíli,“ prohlásil bojovník za práva gayů Federico Graňa. První homosexuální páry by podle jeho odhadu mohly mít svatbu už v létě. 

Sňatky homosexuálů dnes umožňuje v celém světě 11 zemí. Včera prošlo stejné opatření francouzským senátem. K závěru se blíží proces schvalování zákona umožňujícího sňatky homosexuálů i v Anglii a Walesu, kde by mohl začít platit příští rok.  

Někde mohou gayové a lesby uzavírat manželství jen v některých částech země, například v Mexiku ve federálním distriktu hlavního města Mexiko a ve státě Qintana Roo. Homosexuálové se také mohou vzít v některých státech Spojených států a Brazílie. V Česku mohou homosexuální páry uzavírat pouze registrované partnerství, a to od července 2006. Zákon prošel navzdory vetu prezidenta Václava Klause.